Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Κλασική γαλλική τάρτα από τις αδελφές Τατέν! Κι αν δε σας αρέσει η γαλλική του ονομασία, έχετε κατά νου ότι αυτό το γλυκό είναι μια διαφορετική παραλλαγή της γνωστής μηλόπιτας. Μόνο που εδώ έχουμε μια... μηλοτάρτα!
Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε φέτες. Τα αφήνουμε σε μια πιατέλα ή μπολ και τα ραντίζουμε με το λεμόνι, ώστε να μη μας μαυρίσουν. Χρησιμοποιούμε ένα μαντεμένιο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί (διαμέτρου 28εκ.), στρώνουμε μέσα τη ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό. Βάζουμε το ταψί σε μέτρια φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, και το αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί καραμέλα.
Αφού γίνει η καραμέλα, στρώνω από πάνω τα μήλα και καλύπτω την επιφάνεια του ταψιού μου με το φύλλο της σφολιάτας, αφαιρώντας ό,τι περισσέψει από τη ζύμη. Χαράζω το πάνω μέρος (αυτό που βλέπω) της σφολιάτας με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο στο φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 10'. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 170°C-180°C και ψήνω για ακόμη 20'-25', ελέγχοντας τη ζύμη, γιατί μπορεί να ψηθεί λίγο πιο γρήγορα.
Αφού ψηθεί η ταρτ τατέν, την χαράζω γύρω-γύρω με ένα μακρύ μαχαίρι, ώστε να ξεκολλά και τη μεταφέρω αναποδογυρίζοντάς τη σε μια πιατέλα.
Τη σερβίρω είτε με κρέμα γάλακτος που έχω χτυπήσει σε σαντιγί είτε με παγωτό!
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!