Συνταγές για γλυκά

ταρτ τατέν... κοινώς ανάποδη μηλοτάρτα!

Συνταγή ταρτ τατέν... κοινώς ανάποδη μηλοτάρτα!

ταρτ τατέν... κοινώς ανάποδη μηλοτάρτα!

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Κλασική γαλλική τάρτα από τις αδελφές Τατέν! Κι αν δε σας αρέσει η γαλλική του ονομασία, έχετε κατά νου ότι αυτό το γλυκό είναι μια διαφορετική παραλλαγή της γνωστής μηλόπιτας. Μόνο που εδώ έχουμε μια... μηλοτάρτα!

Υλικά

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε φέτες. Τα αφήνουμε σε μια πιατέλα ή μπολ και τα ραντίζουμε με το λεμόνι, ώστε να μη μας μαυρίσουν. Χρησιμοποιούμε ένα μαντεμένιο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί (διαμέτρου 28εκ.), στρώνουμε μέσα τη ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό.  Βάζουμε το ταψί σε μέτρια φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, και το αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί καραμέλα.

Αφού γίνει η καραμέλα, στρώνω από πάνω τα μήλα και καλύπτω την επιφάνεια του ταψιού μου με το φύλλο της σφολιάτας, αφαιρώντας ό,τι περισσέψει από τη ζύμη. Χαράζω το πάνω μέρος (αυτό που βλέπω) της σφολιάτας με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 10'. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 170°C-180°C και ψήνω για ακόμη 20'-25', ελέγχοντας τη ζύμη, γιατί μπορεί να ψηθεί λίγο πιο γρήγορα. 

Αφού ψηθεί η ταρτ τατέν, την χαράζω γύρω-γύρω με ένα μακρύ μαχαίρι, ώστε να ξεκολλά και τη μεταφέρω αναποδογυρίζοντάς τη σε μια πιατέλα. 

Τη σερβίρω είτε με κρέμα γάλακτος που έχω χτυπήσει σε σαντιγί είτε με παγωτό! 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Τάρτα με βερίκοκα

βερίκοκο

Τάρτα με βερίκοκα

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με κυδώνι

μαρμελάδα, σταφίδες

Τάρτα με κυδώνι

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, φρούτα

Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

Ένα ελαφρύ γλυκό που συνδυάζει γεύση και διατροφή. Έτσι, για να μην έχετε τύψεις!
Ταρτάκια με φρούτα

τάρτα, γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, φρούτα

Ταρτάκια με φρούτα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μικρά ταρτάκια, φωλιές, τις οποίες να καλύψουμε πρώτα με λιωμένη κουβερτούρα! Τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν και φωλιές και ταρτάκια.
Τάρτα μήλου

φύλλο, μήλο, τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος

Τάρτα μήλου

Καλό είναι να φάμε την τάρτα την ίδια μέρα, ώστε να μην αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα του το μήλο.
Τάρτα με δαμάσκηνα

φύλλο, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρουκτόζη, αβγά, αποξηραμένα φρούτα

Τάρτα με δαμάσκηνα

Τάρτα διαίτης, που συνδυάζει και την καλή και σωστή διατροφή, αλλά και τη γεύση.
Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

αμύγδαλα, αβγά, κρασί, κεράσι

Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση. 

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

πορτοκάλι, αβγά, κρέμα γάλακτος, γάλα, φράουλα, μπανάνα

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!