Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν θέλω μπορώ να αντικαταστήσω τα δαμάσκηνα με κάποιο άλλο φρούτο, όπως κεράσια, φρέσκα ή σε κονσέρβα!
για τη βάση;
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και προς το τέλος, τρίβω το αλεύρι να γίνει ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο του αβγού κι ελάχιστο νερό, ώστε να δουλεύεται η ζύμη και να ξεκολλά από τα χέρια μου. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Περνάω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω για 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Στρώνω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι και δουλεύω λίγο με τα χέρια τη ζύμη. Την ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό στρώμα. Κόβω το 1/3 της ζύμης και το φυλάω για να φτιάξω διαγώνια κοτσίδια, όπως στην πάστα φλόρα. Τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης, τα στρώνω σε μια βουτυρωμένη κι ελαφρώς αλευρωμένη ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη βάση σε πολλά σημεία, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15'.
Μουσκεύω τα δαμάσκηνα, που φροντίζω να μην έχουν κουκούτσια, στο μπράντι και τα αφήνω έτσι για 1 ώρα να τραβήξουν το αλκοόλ. Αφού περάσει η 1 ώρα, όπως είναι το μπράντι με τα δαμάσκηνα το περνάω σε ένα κατσαρολάκι και στη μέτρια φωτιά τα αφήνω για 10'. Τα στραγγίζω.
Γεμίζω την ψημένη τάρτα μου με τη μαρμελάδα της αρεσκείας μου κι από πάνω στρώνω τα δαμάσκηνα.
Παίρνω το 1/3 της ζύμης που φύλαξα στην αρχή και το στρίβω σε λωρίδες με τα χέρια. Καλύπτω με αυτές το γλυκό μου, χιαστί ή σε ό,τι σχήμα κάνω κέφι.
Ψήνω ξανά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!