Κατηγορία: Διάφορα , Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν θέλω μπορώ να σερβίρω την πρωτότυπη πιτούλα μου με συνοδεία λευκού παγωτού.
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, την άχνη ζάχαρη και την αμυγδαλόψιχα που έχω τρίψει καλά στο μπλέντερ, να γίνει σκόνη ή μικρά κομμάτια, αν προτιμώ. Κόβω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτω στο μείγμα. Το δουλεύω με τα χέρια κι αφού ενωθούν όλα τα υλικά, τα τρίβω να γίνουν ψίχουλα. Προσθέτω ελάχιστο νερό στο μείγμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια μου. Εάν δε δουλεύεται εύκολα, προσθέτω ελάχιστο αλεύρι ακόμη.
Τυλίγω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.
Ενώνω την κομπόστα ή μαρμελάδα με τα φρέσκα φρούτα, τα οποία αν θέλω μπορώ πρώτα να κόψω σε φέτες. Τα ανακατεύω καλά να γίνουν μια γέμιση. Μοιράζω το μείγμα σε 8 πυρίμαχα μπολάκια ή φόρμες.
Δουλεύω τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μου, που προηγουμένως έχω πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Την ανοίγω με τον πλάστη και κόβω 8 κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσω πάνω από τα φρούτα, στα φορμάκια μου. Πατάω ελαφρώς με τα δάχτυλα κι αλείφω με το αβγό, το οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρα με ένα πιρούνι. Πασπαλίζω τις πιτούλες με κρυσταλλική (κοινή) ζάχαρη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35'-40'.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.