Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: glykatzou
Εντυπωσιακό γλυκό, τόσο σε αισθητική όσο και σε άρωμα. ~ Εάν διαθέτετε φλόγιστρο, μπορείτε να "κάψετε" τις τούφες της μαρέγκας με προσοχή!
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω και προσθέτω το βούτυρο. Ζυμώνω το μείγμα με τα χέρια και το τρίβω σε ψίχουλα. Προσθέτω τον κρόκο, τον οποίο έχω χτυπήσει πρόχειρα με ένα πιρούνι πριν. Τέλος, χύνω και λίγο κρύο νερό στη ζύμη και τη δουλεύω και πάλι, μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μου. Εάν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Τυλίγω τη ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, στρώνω επάνω τη ζύμη και την ανοίγω με τον πλάστη. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα και περνάω εκεί τη ζύμη. Καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα και με ένα πιρούνι ανοίγω τρυπούλες στη βάση της τάρτας μου, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15'-18'.
Σε μια κατσαρόλα χύνω το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα των λεμονιών. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Ζεσταίνω το σιρόπι μου. Στο χυμό του λεμονιού διαλύω το κορν φλάουρ. Μόλις αφρίσει, προσθέτω αρχικά τον αφρό στην κατσαρόλα και μετά ρίχνω και όλο το χυμό. Ανακατεύω, χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς κι αφήνω να ζεσταθεί, μέχρι να πήξει η κρέμα μου.
Προς το τέλος προσθέτω τους κρόκους που έχω ελαφρώς χτυπήσει με ένα πιρούνι και το βούτυρο. Ανακατεύω ζωηρά κι αποσύρω.
Όταν ψηθεί η τάρτα μου και κρυώσει καλά, τη γεμίζω με την κρέμα λεμονιού!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως! Προσθέτω και τη ζάχαρη κι αφήνω και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μου, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφτιχτή και λεία μαρέγκα.
Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνω την μαρέγκα, στην τάρτα μου. Έχω προθερμάσει το φούρνο μου στους 180°C κι αφήνω την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχω τακτικά, ώστε να μη μου καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.