Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Top Chef!
Λιγάκι μπελαλίδικο κέικ σε σχέση με τα κλασικά, απλά, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. ~ Αφράτο κέικ με χώρα καταγωγής τη Σαρδηνία! ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (=150γρ.), μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφτιχτή μαρέγκα. Σε άλλο κάδο χτυπάω το τυρί με το γιαούρτι (ίσως πάρει 1 κουταλιά αντί για 2, αναλόγως πόσο κρεμώδες είναι το αποτέλεσμα) και την υπόλοιπη ζάχαρη (=150γρ.). Προσθέτω τους κρόκους διαδοχικά και το ξύσμα των λεμονιών. Σε ένα μπολ αναμειγνύω με το χέρι ή με μια κουτάλα το αλεύρι καλά κοσκισνιμένο, το αλάτι και τελευταίο το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω τμηματικά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του μίξερ. Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Τέλος, προσθέτω στο μίξερ και τη χτυπημένη μαρέγκα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και χύνω μέσα το μείγμα που μόλις χτύπησα στο μίξερ. Στρώνω στην επιφάνεια τα κουκουνάρια, εφόσον τα θέλω στο γλυκό μου! Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45'-50'.
Αφού κρυώσει καλά το κέικ μου, το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;