Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το ίδιο γλύκισμα, μπορώ να το κάνω σε μεγάλη φόρμα/ταρτιέρα και να μου προκύψει μια νοστιμότατη λευκή τάρτα!
Ανακατεύω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ. Κόβω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτω στο μείγμα. Το δουλεύω με τα χέρια και το τρίβω. Όταν το μείγμα γίνει τρίμματα, προσθέτω τον κρόκο του αβγού και ζυμώνω καλά με τα χέρια, έως ότου η ζύμη μου ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Αν η ζύμη είναι πολύ πηχτή, μπορώ να προσθέσω με το μάτι λίγο κρύο νερό.
Αφού σχηματιστεί η λεία και μαλακή ζύμη μου, την τυλίγω μέσα σε μια μεμβράνη καλά και την αφήνω στο ψυγείο για 30΄.
Μετά το μισάωρο, πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με μπόλικο αλεύρι και στρώνω πάνω τη ζύμη. Τη δουλεύω με τα χέρια και τον πλάστη, να γίνει λεπτή. Παίρνω τα φορμάκια για μικρές τάρτες και κόβω δίσκους τη ζύμη, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας, ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα από τα φορμάκια η ζύμη μου.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς τα φορμάκια κι απλώνω μέσα τη ζύμη. Τη δουλεύω με τα δάχτυλα, να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με την ψιλοκομμένη λευκή κουβερτούρα. Ανακατεύω συνεχώς, ώστε να μην καεί η σοκολάτα. Προς το τέλος κι αφού έχει λιώσει το μείγμα κι έχω χαμηλώσει τη φωτιά, προσθέτω το αλκοόλ μου και το ασπράδι, το οποίο έχω χτυπήσει προηγουμένως ελαφρώς με ένα πιρούνι. Ανακατεύω 1-2 γύρες ακόμη το μείγμα και κατεβάζω από τη φωτιά.
Μοιράζω το λευκό, κρεμώδες μείγμα μου πάνω από τα ταρτάκια.
Βάζω τα φορμάκια μέσα σε ένα ταψί φούρνου ή απευθείας πάνω στη σχάρα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15΄.
Αφήνω τα ταρτάκια μου να κρυώσουν λίγο. Καθαρίζω καλά τις φράουλες μου και τις κόβω στη μέση. Διακοσμώ τα ταρτάκια με όσα κομμάτια φράουλας θέλω και τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!