Συνταγές για γλυκά

Πάστα φλώρα... από τη Νάπολη!

Συνταγή Πάστα φλώρα... από τη Νάπολη!

Πάστα φλώρα... από τη Νάπολη!

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια

από το χρήστη: mbouclas

Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το κρύο βούτυρο, το οποίο κόβω σε κυβάκια. Προσθέτω τη ζάχαρη και τους κρόκους διαδοχικά. Χτυπάω καλά, μέχρι η ζύμη μου να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αν είναι πολύ σφιχτή, τότε προσθέτω λίγο κρύο νερό και ξαναδουλεύω.

Τυλίγω τη ζύμη μέσα σε μια μεμβράνη, να κλείσει καλά και την αφήνω στο ψυγείο για 30΄.

για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω το ξύσμα των πορτοκαλιών και τη βανίλια. Ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους 2 από τους κρόκους μαζί με τα 125γρ. της συνολικής ζάχαρης και όλο το κορν φλάουρ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μου. Με προσοχή προσθέτω σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα. Ανακατεύω καλά. Χύνω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το ξαναβάζω στη φωτιά, σε χαμηλή ένταση. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου πήξει η κρέμα. Σβήνω το μάτι και μεταφέρω την κρέμα σε ένα μπολ που έχω προηγουμένως βρέξει με κρύο νερό. Την αφήνω να κρυώσει.

Σε ένα πιατάκι ή μπολ αφήνω τις σταφίδες με λίγο ζεστό νερό, να μαλακώσουν. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια μόνα τους, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω την κρέμα που έχει τώρα κρυώσει, τη ρικότα, τις στραγγισμένες σταφίδες, το ανθόνερο, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα υπόλοιπα 125γρ. ζάχαρη και τους 2 κρόκους αβγού. Ανακατεύω πολύ καλά και στο τέλος προσθέτω τη μαρέγκα. Αναδεύω με απαλές κινήσεις.

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο. Πασπαλίζω με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας μου. Στρώνω επάνω τη ζύμη και τη δουλεύω με τα χέρια αρχικά και κατόπιν με τον πλάστη. Σχηματίζω μια λεπτή ζύμη. Παίρνω μια τάρτα με διάμετρο 24 εκ., τη βουτυρώνω και την αλευρώνω ελαφρώς. Κόβω από τη ζύμη μου ένα δίσκο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της τάρτας, αφού θέλω να καλύψω και τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, μπορώ να μεταφέρω τη ζύμη επάνω από την τάρτα και με ένα μαχαίρι να κόψω ό,τι περισσεύει. Αδειάζω τη γέμιση μέσα στην τάρτα.

Από τη ζύμη που έχει περισσέψει κόβω λωρίδες και σκεπάζω με αυτές την τάρτα, σε σχήμα χιαστί, όπως κάνω και στην πάστα φλώρα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

Σχετικές συνταγές

Τάρτα με βερίκοκα

βερίκοκο

Τάρτα με βερίκοκα

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με κυδώνι

μαρμελάδα, σταφίδες

Τάρτα με κυδώνι

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, φρούτα

Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

Ένα ελαφρύ γλυκό που συνδυάζει γεύση και διατροφή. Έτσι, για να μην έχετε τύψεις!
Ταρτάκια με φρούτα

τάρτα, γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, φρούτα

Ταρτάκια με φρούτα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μικρά ταρτάκια, φωλιές, τις οποίες να καλύψουμε πρώτα με λιωμένη κουβερτούρα! Τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν και φωλιές και ταρτάκια.
Τάρτα μήλου

φύλλο, μήλο, τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος

Τάρτα μήλου

Καλό είναι να φάμε την τάρτα την ίδια μέρα, ώστε να μην αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα του το μήλο.
Τάρτα με δαμάσκηνα

φύλλο, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρουκτόζη, αβγά, αποξηραμένα φρούτα

Τάρτα με δαμάσκηνα

Τάρτα διαίτης, που συνδυάζει και την καλή και σωστή διατροφή, αλλά και τη γεύση.
Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

αμύγδαλα, αβγά, κρασί, κεράσι

Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση. 

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

πορτοκάλι, αβγά, κρέμα γάλακτος, γάλα, φράουλα, μπανάνα

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!