Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Έχω σερβίρει την τάρτα σοκολάτα-μπανάνα και με τη σως της μπανάνας και χωρίς. Προσωπικά, προτιμώ την εκδοχή του... χωρίς, μια και παραγίνεται γλυκερή, για τα γούστα μου. Συν του ότι, επειδή περιέχει μπανάνα η τάρτα, βρίσκω περιττή τη σως. Αλλά γούστα είναι αυτά! Μπορείτε να δοκιμάσετε μια φορά και να επιλέξετε. Την δε περισσευούμενη σως μπανάνας μπορείτε να τη φάτε σκέτη ή σε γιαούρτι, μούσλι ή να φτιάξετε κουβερτούρα και την αναμείξετε!
~
Επίσης, κάποια φορά ξέχασα να πάρω αμύγδαλα και χρησιμοποίησα αντ'αυτού καρύδια. Όπως και αντί για ρούμι, έβαλα Κομανταρία! Μια χαρά...
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά. Επιπλέον, η ζύμη μου θα έχει ροδοψηθεί!
Στο μπλέντερ αλέθω τα αμύγδαλα, μέχρι να γίνουν σκόνη. Ή αν θέλω, μπορώ απλώς να τα χοντροκόψω. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο, τα αμύγδαλα που έχω τρίψει σε σκόνη και την άχνη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μου. Προσθέτω στα μισά του χτυπήματος τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα. Λιώνω σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτω στο μίξερ. Με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα ανακατεύω καλά και ζωηρά το μείγμα, ώστε να αναμειχθούν σωστά όλα τα υλικά και το μείγμα να σκουρύνει. Προσθέτω στο τέλος το ρούμι και το φέρνω άλλη μια βόλτα με την κουτάλα.
Αδειάζω το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα και το αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.
Μπορώ να φτιάξω χειροποίητο φύλλο ή να χρησιμοποιήσω έτοιμο. Εάν αγοράσετε που αποτελείται από 2 έτοιμα πακέτα με φύλλο, τότε βγάλτε από την αρχή το ένα από το κουτί κι αφήστε το να κρυώσει. Το άλλο, αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα της συναρμολόγησης, ανοίξτε τη μεμβράνη, βγάλτε τη σφολιάτα και απλώστε την σε φόρμα στρογγυλή με κούμπωμα, την οποία έχετε προηγουμένως βουτυρώσει κι αλευρώσει. Φροντίζουμε η σφολιάτα να καλύψει όλη τη βάση και τα τοιχώματα. Τη δουλεύουμε με τα δάχτυλα ώστε να πάει παντού. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
Γεμίζουμε τη σφολιάτα με την κρέμα που φτιάξαμε. Κόβουμε 3 μπανάνες είτε σε φετάκια είτε κατά μήκος της μπανάνας στα δύο, και σκεπάζουμε την κρέμα μας. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ό,τι σφολιάτα προεξέχει την τυλίγουμε προς τα μέσα. Όχι να σκεπάσει την τάρτα, αλλά τη ρολάρουμε στα τοιχώματα. Αυτό το κάνουμε απλώς για διακοσμητικούς λόγους. Αν δε θέλετε τόσο ζυμάρι, απλώς αφαιρέστε το με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45'-50'.
Όση ώρα ψήνεται η τάρτα μας, εμείς ετοιμάζουμε τη σως που θα την καλύψει. Κόβουμε τις μπανάνες σε φετούλες και τις αφήνουμε σε ένα μπολ. Τις περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν και για να πάρουν άρωμα. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 2'-3' το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού διαλυθεί καλά η ζάχαρη και ζεσταθεί το σιρόπι μας, προσθέτουμε τις μπανάνες και όλο το χυμό του λεμονιού από το μπολ, ανακατεύουμε μια γύρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να ζεσταθεί για περίπου 5'.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, το περνάμε στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε.
Σερβίρουμε την τάρτα μας με τη σως της μπανάνας, αν επιθυμούμε, και την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!