Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: Φοίβη
Αν δεν έχω αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα, μπορώ να βράσω νερό, να ρίξω τα καστανά σε ένα μπολ, να τα σκεπάσω με το καυτό νερό και σε λίγα λεπτά, θα μπορώ με τα χέρια να αφαιρέσω τη φλούδα τους!
Στο μπλέντερ ψιλοκόβω τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα. Καθαρίζω τα φρέσκα σύκα μου και τα κόβω στα τέσσερα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο, έως ότου αφρατέψει. Προσθέτω διαδοχικά τα αβγά, το θρυμματισμένο ανθότυρο και τέλος, το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Χτυπάω καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μου.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή μεταλλικό χύνω την κρέμα στον πάτο κι από πάνω απλώνω τα σύκα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 30'-35', βγάζω και σκορπάω το κουκουνάρι. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15'-20'. μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν τα σύκα.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.