Συνταγές για γλυκά

Μηλόπιτα που δεν ξεχνιέται

Συνταγή Μηλόπιτα που δεν ξεχνιέται

Μηλόπιτα που δεν ξεχνιέται

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: Φοίβη

Μηλόπιτα που τα έχει όλα και κυρίως, εξαιρετική γεύση.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ αναμειγνύω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτω το βούτυρο, το οποίο έχω κόψει σε φετούλες. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που να θυμίζει ψίχουλα. Προσθέτω το αβγό και μερικές σταγόνες νερό, με το μάτι, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να δουλεύεται και να ξεκολλά από τα χέρια μου. Περνάω την έτοιμη ζύμη σε μια μεμβράνη, την τυλίγω καλά και την αφήνω να ξεκουραστεί 30'.

για τη γέμιση:

Καθαρίζω καλά τα μήλα και τα κόβω σε μικρές φέτες. Τοποθετώ τις φέτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τις περιχύνω αμέσως με λεμόνι, ώστε να μη μου μαυρίσουν. Προσθέτω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και βράζω για 6'-7'. Διαλύω το κορν φλάουρ σε 3 κουταλιές της σούπας νερό και το προσθέτω στην κατσαρόλα. Ρίχνω και τις σταφίδες, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού. Αφήνω το μείγμα να πάρει άλλη μια βράση, μέχρι να πήξει καλά.

Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω την καρυδόψιχα, την οποία έχω τρίψει πολύ καλά στο μπλέντερ. Αφήνω τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει καλά.

συναρμολόγηση:

Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε σχετικά λεπτό φύλλο. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα ή ένα ταψί και καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα με το ένα φύλλο της ζύμης. Φροντίζω να πάει παντού και να καλύψει καλά τα τοιχώματα. Κόβω ό,τι περισσέψει. Προσθέτω στη ζύμη τη γέμιση που έφτιαξα. Ανοίγω άλλο ένα φύλλο ζύμης και σκεπάζω με αυτό την επιφάνεια από το ταψί μου. Ετσι τώρα έχω φτιάξει μια σκεπαστή μηλόπιτα.

Σε ένα ποτηράκι ανακατεύω τον κρόκο του αβγού με ελάχιστο νερό (1-2 κουταλιές) και με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια της μηλόπιτας, ώστε να πάρει χρώμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.

για το πασπάλισμα:

Εάν θέλω, αφού ψηθεί και κρυώσει η μηλόπιτά μου, μπορώ να την πασπαλίσω με κανέλα.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα

καρύδια, αβγά, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.