Κατηγορία: Finger... Dessert! , Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: Φοίβη
Γλυκιές, ατομικές πίτες που περιέχουν ζουμερά φρούτα. Καλή ιδέα!
Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω το βούτυρο, με προσοχή να μη μου κάψει. Όταν λιώσει προσθέτω το αλεύρι κι ανακατεύω. Ρίχνω και το χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύω ζωηρά να ενωθούν τα υλικά μου και κατεβάζω από τη φωτιά. Προσθέτω τη μαύρη ζάχαρη, την κομπόστα με τα βύσσινα, τα οποία έχω προηγουμένως στραγγίσει, τις φράουλες, τις οποίες έχω καθαρίσει και κόψει στα δύο και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά κι αφήνω στην άκρη.
Τοποθετώ τη σφολιάτα στον πάγκο της κουζίνας μου και την κόβω σε 4 λωρίδες. Έχω τρίψει στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα και τη μοιράζω στις 4 λωρίδες. Από πάνω προσθέτω το μείγμα με τα φρούτα. Μπορώ είτε να σκεπάσω τις λωρίδες, φέρνοντας το άδειο κομμάτι πάνω στο γεμάτο ή να τις ρολάρω. Ό, τι με βολεύει. Για να κλείσουν και να κολλήσουν οι άκρες από τη ζύμη, βρέχω ελαφρώς τα δάχτυλά μου και πιέζω τη σφολιάτα. Κατόπιν με ένα πιρούνι πατάω πάνω στις άκρες, κάνοντάς έτσι και σχέδιο.
Τοποθετώ τις πιτούλες μου σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάω πρόχειρα ένα ολόκληρο αβγό σε μια κούπα με πιρούνι. Αλείφω την επιφάνεια από τις πίτες με το αβγό, για να πάρουν χρώμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'-45'.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.