Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Ελαφρύ κέικ, το οποίο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο και βασίζεται στη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, κοινώς στη σαντιγύ.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολ ενώνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος, αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και κατόπιν ανεβάζοντας στροφές, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί που να κάνει μύτες στην κορυφή. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αβγά ένα-ένα με τη βανίλια, πρόχειρα, μέχρι να φύγει η πολλή αβγουλίλα (η κιτρινίλα) και το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
Μεταγγίζω το μείγμα των αβγών στη σαντιγί μου και χτυπάω στη μεσαία προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια πυκνόρευστη κρέμα (σα μαγιονέζα). Προσθέτω στο μείγμα την άχνη ζάχαρη τμηματικά και χτυπάω για ακόμη 30''.
Ρίχνω λίγο-λίγο το μισό αλεύρι κι αναδεύω πολύ καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να απορροφηθεί. Ρίχνω και το υπόλοιπο κι ανακατεύω και πάλι κάνοντας κυκλικές, ζωηρές κινήσεις. Χύνω το μείγμα στην έτοιμη φόρμα, φροντίζοντας να πάει παντού και λειαίνω την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 25'-35', μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το κέικ μου κι όταν βυθίζω ένα καθαρό μαχαίρι στο εσωτερικό του, αυτό να βγαίνει καθαρό, χωρίς ζύμη κολλημένη επάνω.
Ξεφορμάρω, αφήνω το κέικ μου να κρυώσει καλά και το σερβίρω.
(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το j3sskitch3n.blogspot.com)
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;