Κατηγορία: Βασικές Κρέμες-Γέμιση , Γλάσο-Επικάλυψη-Σως
από το χρήστη: Φοίβη
Πολύ γλυκιά και δημοφιλής κρέμα βουτύρου, ιδανική και για να σκεπάσει τούρτες και κέικ αλλά και για να γίνει η βασική τους γέμιση.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα κροκάδια των αβγών με την άχνη ζάχαρη σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 2', μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Πολτοποιώ στο μπλέντερ ή με το ειδικό εξάρτημα τις κατεψυγμένες φράουλες. Μπορώ να χρησιμοποιώ και φρέσκες, λιώνοντάς τις με 1 κ.σ. κρύο νερό. Αφού λιώσουν καλά οι φράουλες μου, τις περνάω σε ένα κατσαρόλι, σκεπάζω με το καπάκι και τις αφήνω να ζεσταθούν σε μεσαία φωτιά για περίπου 3', ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφού γίνει ο πουρές από φράουλα, περιχύνω με αυτόν όσο είναι ζεστός το μείγμα των αβγών που μόλις χτύπησα κι ανακατεύω ζωηρά. Μεταφέρω το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτω την πρέζα το αλάτι και ζεσταίνω για ακόμη 5'-6', ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η γέμιση να φτάσει τους 170°C. Κατεβάζω από τη φωτιά.
Παίρνω μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ή μπολ και τη γεμίζω παγωμένο νερό. Τοποθετώ από πάνω την κατσαρόλα με τη γέμιση της φράουλας κι ανακατεύω συχνά, μέχρι να κρυώσει καλά η κρέμα μου.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5', μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτω την κρέμα της φράουλας τμηματικά και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτω το χυμό του πορτοκαλιού κι ανακατεύω το αφράτο μείγμα μου. Εάν χρησιμοποιήσω χρώμα ζαχαροπλαστικής, προσθέτω τώρα, στο τέλος, 1-2 σταγόνες.
Το αβγόγλασο, όπως καταδεικνύει και το όνομά του, είναι γλάσο πανεύκολο, φτιαγμένο από αβγό. Για την ακρίβεια ασπράδι αβγού.
~
Είναι ιδιαίτερα βολικό, γιατί φτιάχνοντάς το και χρησιμοποιώντας απλώς ένα κορνέ, μπορείτε να γαρνίρετε τούρτες ακόμη και... πασχαλινά αβγά!