Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Αρωματική τάρτα που φέρνει το λεμονοδάσος στο σπίτι μας.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω καλά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι αμυγδάλου. Αν δε βρίσκω το δεύτερο στην αγορά, χρησιμοποιώ 1/2 κούπα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέτω ψιλοκομμένα ή καλά αλεσμένα (σε σκόνη) λευκά αμύγδαλα. Ανακατεύω το μείγμα με μια σπάτουλα και συμπληρώνω τη ζάχαρη, το άγλυκο κακάο και το αλάτι. Κόβω το βούτυρο σε φέτες και το προσθέτω στο μείγμα. Τρίβω με τα χέρια, μέχρι να θρυμματιστούν καλά όλα μου τα υλικά και το βούτυρο να πάει παντού. Τέλος προσθέτω το αβγό και χτυπάω το μείγμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Με μεμβράνη σκεπάζω καλά τη ζύμη μου και την αφήνω στο ψυγείο να σταθεί για 30'.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς δυο φόρμες. Η μία των 28εκ. και η άλλη των 18εκ. ή απλώς φτιάχνω μια βάση και φυλάω την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιήσω αργότερα. Αλευρώνω τον πάγκο εργασίας μου. Βγάζω το ζυμάρι από το ψυγείο και το δουλεύω αρχικά με τα χέρια πάνω στον πάγκο. Με τον πλάστη το ανοίγω σε λεπτό φύλλο και με αυτό, σκεπάζω τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας. Φροντίζω η ζύμη να καλύψει καλά όλη την επιφάνεια της φόρμας. Αφαιρώ ό,τι περισσέψει από τα τοιχία. Καλύπτω τη ζύμη με καλής ποιότητας μεμβράνη και τη γεμίζω με ρύζι ή φασόλια ή τα ειδικά κεραμικά όσπρια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'. Αφαιρώ με πολύ προσοχή τη μεμβράνη και τα όσπρια και ψήνω για ακόμη 15', μέχρι να στεγνώσει τελείως η βάση και να πάρει λίγο χρώμα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό τη ζάχαρη με τα αβγά διαδοχικά, για περίπου 5', μέχρι να λιώσουν οι κόκκοι. Προσθέτω το βούτυρο, το οποίο έχω λιώσει σε ένα μπρίκι, την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα. Αν δε θέλω πολύ έντονη τη γεύση του λεμονιού, μπορώ να μετριάσω την ποσότητα του ξύσματος. Ομογενοποιώ καλά με το μίξερ. Χύνω την κρέμα μου στην ψημένη βάση.
Ψήνω στους 150°C για 20'-25'. Αφήνω την τάρτα να πέσει η θερμοκρασία της και τη βάζω για 1' στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Γαρνίρω την τάρτα μου με ξύσματα κουβερτούρας ή άχνη ζάχαρη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!