Συνταγές για γλυκά

Φρουτένιες τάρτες

Συνταγή Φρουτένιες τάρτες

Φρουτένιες τάρτες

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Διάφορα , Γλάσο-Επικάλυψη-Σως , Βασικές Κρέμες-Γέμιση , Βασικές Ζύμες , Gourmet Επιδόρπιο , Finger... Dessert!

από το χρήστη: Φοίβη

Μπορώ να καταψύξω ό,τι ζύμη μου περισσέψει και να τη χρησιμοποιήσω ακόμη και μετά από 1 μήνα. Θα πρέπει, βγάζοντάς την από την κατάψυξη, να την αφήσω περίπου 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τη γεμίσω με την κρέμα.
~
Καλό είναι να τις καταναλώσω εντός 24 ωρών.
~
Το κολπάκι με την αραιωμένη μαρμελάδα για γλάσο, είναι εύκολο και χρησιμοποιείται ακόμη και από τα ζαχαροπλαστεία!
~
Φυσικά μπορώ να χρησιμοποιήσω ό,τι φρούτα γουστάρω.

Υλικά

Διαδικασία

για τις βάσεις:

Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτω τη ζάχαρη τμηματικά, το αμύγδαλα που έχω αλέσει σε σκόνη στο μπλέντερ, το αλάτι και τη βανίλια. Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα τα αβγά με ένα πιρούνι και τα προσθέτω στο μίξερ. Ομογενοποιώ πολύ καλά όλα μου τα υλικά. Δεν πειράζει αν το μείγμα δείχνει να μην είναι λείο. Στη χαμηλή, πάντα, ταχύτητα, κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι. Θα σχηματιστεί μια λεία κι αφράτη ζύμη πολύ σύντομα.

Τυλίγω τη ζύμη πολύ καλά με μια μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο, να ξεκουραστεί για 1 βράδυ.

Αφού έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη μου, την επομένη τη μεταφέρω είτε σε μικρά φορμάκια είτε χρησιμοποιώ μια μεγάλη ταρτιέρα. Δουλεύω με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψω όλη την επιφάνιεα και τα τοιχώματα της φόρμας και δημιουργώ λεπτούς δίσκους. Τρυπάω με ένα πιρούνι τον πάτο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα κι αφήνω τα φορμάκια στο ψυγείο για άλλα 15', να παγώσουν καλά.

Καλύπτω το εσωτερικό από τις φόρμες μου με μεμβράνη, την οποία γεμίζω με ρύζι, φασόλια ή με τα ειδικά κεραμικά όσπρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό το κάνω για να μη φουσκώσει ο πάτος, καθώς ψήνεται.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20', μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη και τα όσπρια κι αφήνω τις ψημένες τάρτες να κρυώσουν. Ετοιμάζω τη γέμιση.

για την κρέμα πατισερί:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα κροκάδια των αβγών, το 1/4 κούπας από το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτω το κορν φλάουρ και το αλάτι. Σημαντικό: Αν αντί για ανάλατο, τελικά χρησιμοποιήσετε κανονικό βούτυρο, παραλείψτε το αλάτι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα μου (3/4 κούπας). Κατεβάζω πριν αρχίσει να βράζει. Προσθέτω λίγο-λίγο το ζεσταμένο γάλα στο μείγμα που έχω χτυπήσει και με το σύρμα ανακατέβω συνεχώς! Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει καλά.

Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Αυτό το κάνω, για να αποκτήσει μια έξτρα απαλή υφή και γυαλάδα η κρέμα πατισερί μου.

Το επόμενο βήμα είναι να αφήσω την κρέμα μου να κρυώσει πολύ καλά. Υπάρχουν δύο τρόποι. 1)Μεταφέρω την κρέμα πατισερί σε ένα καθαρό μπολ, το οποίο τοποθετώ (σαν μπεν μαρί) πάνω σε ένα άλλο μπολ, γεμάτο με παγωμένο νερό. Ανακατεύω κατά διαστήματα με το σύρμα ή μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας. 2) Προσωπικά, προτιμώ να αφήνω για μερικά λεπτά την κρέμα να γίνει πιο χλιαρή και μετά τη σκεπάζω με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, ώστε να μην κάνει πέτσα. Μόλις κρυώσει λίγο ακόμη, την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.

για τη συναρμολόγηση:

Οι τάρτες μου είναι ψημένες κι έχουν κρυώσει. Το ίδιο και η κρέμα μου. Πριν τη χρησιμοποιήσω, δουλεύω 2-3 γύρες την κρέμα πατισερί, ανακατεύοντάς την ζωηρά. Τη μεταφέρω σε κορνέ, κατά προτίμηση ή με ένα κουτάλι γεμίζω τις τάρτες, δίνοντας έναν όγκο προς το κέντρο (σαν πυραμίδα) την κρέμας, ώστε να στερεώσω τις φράουλες.

για τη διακόσμηση:

Πλένω και καθαρίζω τις φράουλες και τις κόβω στα δύο. Γαρνίρω τις τάρτες, σκεπάζοντας την κρέμα, σα φουστάνι. Αν θέλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω κι ένα διαφορετικό φρούτο για την κορυφή, όπως μύρτιλα.

για το γλασάρισμα:

Ένα έξυπνο τρικ που κάνουν και στα ζαχαροπλαστεία, ώστε να φαίνονται οι τάρτες πιο "γυαλιστερές", είναι τούτο: Πάρτε μια κουταλιά μαρμελάδα (είτε μαρμελάδα φράουλα αν χρησιμοποιείτε για φρούτο φράουλες είτε μαρμελάδα βερίκοκο που είναι πιο άχρωμο). Σε ένα μπολάκι διαλύστε τη με λίγο ζεστό νερό, ίσα-ίσα να γίνει ένα ρευστό γλάσο. Με ένα πινέλο, περάστε το πάνω μέρος της τάρτας: τα φρούτα και όση κρέμα φαίνεται.

Μεταφέρετε τις τάρτες σε ένα τάπερ και κλείστε το καλά. Αφήστε τις στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, να κρυώσουν καλά και σερβίρετέ τις.
 

~δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

Γκανάζ υγείας για επικάλυψη σε τούρτες (κλείσιμο τούρτας ή μασκάρεμα)

μέλι, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα

Γκανάζ υγείας για επικάλυψη σε τούρτες (κλείσιμο τούρτας ή μασκάρεμα)

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.

Κρέμα πατισερί

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος

Κρέμα πατισερί

Αυτή την κρέμα τη χρησιμοποιούμε για στρώσεις σε τούρτες και πάστες, όπως και στο περιβόητο μιλφέιγ.

~

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω κρέμα για να γεμίσω τρίγωνα Πανοράματος!

Κρέμα για τρίγωνα Πανοράματος!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος

Κρέμα για τρίγωνα Πανοράματος!

Εάν προτιμώ την κρέμα μου πιο γλυκιά, μπορώ φυσικά να προσθέσω περισσότερη ζάχαρη. Δοκιμάζοντας και κάνοντας!                                                                      

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

αβγά, γιαούρτι, αμύγδαλα, πορτοκάλι, ρόδι

μπουκίτσες με πορτοκάλι και γιαούρτι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.