Κατηγορία: Finger... Dessert! , Διάφορα , Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Βουτυρώνω ελαφρά τις φόρμες για τα ντόνατ, εκτός κι αν χρησιμοποιεί φόρμες σιλικόνης. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το βούτυρο. Δουλεύω το βούτυρο με τα δάχτυλα, φροντίζοντας να πάει παντού και να γίνει ένα με τα υπόλοιπα υλικά. Το τρίβω με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να σχηματιστούν κόκκοι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο γάλακτος, την κρέμα γάλακτος, το αβγό και τέλος τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτω λίγο-λίγο στον κάδο το προηγούμενο μείγμα. Χτυπάω μέχρι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χυλός.
Γεμίζω τις φόρμες για τα ντόνατ μέχρι τη μέση, μια και θα φουσκώσει η ζύμη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8', μέχρι να στεγνώσουν καλά τα ντόνατ, κι όταν τα πατάω με το δάχτυλο η ζύμη να επανέρχεται στο αρχικό της σχήμα.
Ξεφορμάρω κι αφήνω τα ντόνατ να κρυώσουν. Ετοιμάζω το γλάσο.
Χρησιμοποιώντας το τρυπητήρι, στραγγίζω τη μαρμελάδα, ώστε να διώξω τα σπόρια. Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω ζελέ βατόμουρου. Σε ένα μπολάκι προσθέτω τη μαρμελάδα και τη βανίλια και ρίχνω 1 κ.σ. τη φορά άχνη ζάχαρη, μέχρι να πήξει το σιρόπι. Ίσως να μη χρησιμοποιήσω τη μισή κούπα, οπότε φροντίζω με το μάτι να υπολογίσω πόση ποσότητα χρειάζεται.
Αφού κρυώσουν τα ντόνατ μου, είτε τα βουτάω στο γλάσο είτε με ένα πινελάκι ή κουτάλι τα γλασάρω. Τα αφήνω σε μια πιατέλα ή αντικολλητικό χαρτί, να στεγνώσουν.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!