Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Κέικ
από το χρήστη: Top Chef!
Μπορώ να γαρνίρω αυτό το γλυκό με άγλυκη σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Κόβω σε μικρά φετούλες τα μήλα και τα ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη, τις σταγόνες από το λεμόνι και λίγο νερό. Τα βάζω με το μάτι, αναλόγως πόσο γλυκιά θέλω τη γέμιση. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να διαλυθούν. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν. Με το φτερό χτυπάω στον κάδο του μίξερ για 3' περίπου το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει.
Το ζελέ με τα μήλα έχει κρυώσει σχετικά, οπότε το προσθέτω στο μείγμα. Ανακατεύω με μια κουτάλα μερικές γύρες, να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και λίγο-λίγο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Προσθέτω τη βανίλια, τα καρύδια και τις σταφίδες.
Μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα που ετοίμασα στην αρχή. Φροντίζω το μείγμα να πάει παντού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 30'.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;