από το χρήστη: glykatzou
Δε βουτυρώνω τα φορμάκια μου μέχρι τελείως την κορυφή, αλλιώς δεν θα φουσκώσει το σουφλέ. Αν μου έχει φύγει λίγο βούτυρο, το καθαρίζω με το δάχτυλο ή ένα πανάκι. ~ Φυσικά, μπορώ να το απολαύσω σκέτο ή με ζεστή κρέμα γάλακτος, σαντιγί ή παγωτό.
Βουτυρώνω τα ατομικά πήλινα φορμάκια για σουφλέ σχεδόν μέχρι την κορυφή και τα πασπαλίζω με κρυσταλλική (κοινή) ζάχαρη. Τα αφήνω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω το μείγμα.
Σε ένα μπολ ενώνω το αλεύρι και το μαλακό βούτυρο και δουλεύω με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν καλά. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ή μικρό κατσαρόλι ζεσταίνω το γάλα μέχρι να πάρει μια βράση. Προσθέτω το μείγμα του βουτύρου και ανακατεύω καλά. Αφήνω να βράσει για 2', ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει καλά.
Έχω ξύσει την κουβερτούρα μου κι αφού κατεβάσει από τη φωτιά το μείγμα, την προσθέτω ανακατεύοντας να διαλυθεί. Προσθέτω το αλάτι και τη βανίλια, ένα-ένα τα κροκάδια, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ, ώστε να πέσει η θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια, στη μεσαία ταχύτητα. Ενώνω μια μικρή ποσότητα αρχικά με τη σοκολάτα, αναδεύοντας με μια σπάτουλα. Ρίχνω λίγο ακόμη από τη μαρέγκα και στο τέλος, όλη την ποσότητα και πολύ απαλά ανακατεύω.
Μεταφέρω το μείγμα στα φορμάκια, γεμίζοντάς τα. Προσέχω να μην υπάρχει βούτυρο στο χείλος από τα μπολάκια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10'-15'. Όταν φουσκώσουν ελαφρώς και σταθεροποιηθεί η κορυφή τους, τα σουφλέ μου είναι έτοιμα. Σερβίρω άμεσα.
Πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!