Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: fanny-m
Φρουτένιο κέικ, που αποτελεί διαφορετική ιδέα στα κλασικά κέικ. Και το γλάσο του, έχει έντονο χρώμα και άρωμα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ έως ότου φουσκώσουν. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι λίγο-λίγο, το οποίο έχουμε προηγουμένως κοσκινίσει, ανακατεύοντας συνέχεια.
Στο μπλέντερ ή με το ειδικό εξάρτημα λιώνουμε τις φράουλες πολύ καλά. Ρίχνουμε τη φράουλα στο μείγμα και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σκόνη αμυγδάλου.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180”C για 45' περίπου.
Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ ή με το ειδικό εξάρτημα. Τις περνάμε σε ένα κατσαρολάκι και τις ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη κι ανακατεύουμε ζωηρά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ένα λείο γλάσο. Αν θέλουμε, αραιώνουμε με λίγο νερό.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;