Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: fanny-m
Αν θέλουμε, μπορούμε να μουλιάσουμε τις σταφίδες αντί μέσα σε νερό, σε αλκοόλ, όπως μπράντι.
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με νερό. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και προσθέτουμε τ' αυγά ένα-ένα. Κοσκινίζουμε τμηματικά το αλεύρι που προτιμότερο είναι να είναι ολικής άλεσης και προσθέτουμε και το γάλα λίγο-λίγο. Ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το καρότο που έχουμε τρίψει πολύ ψιλό, τα καρύδια που έχουμε ψιλοκόψει στο μπλέντερ και τέλος τις σταφίδες, που έχουμε στραγγίσει.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180°C για 30'. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 30'.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;