Κατηγορία: Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο , Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Αν τελικά δώσετε στρογγυλό σχήμα στα μπράουνις, κρατήστε την ζύμη που υπολείπεται και ή χρησιμοποιήστε την σε κάποιο άλλο γλυκό ή απολαύστε την ως έχει.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσέχω να μη μου κάψει. Προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύω, να διαλυθούν καλά. Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα τα αβγά με πιρούνι ή σύρμα, να φύγει η πολλή αβγουλίλα. Προσθέτω στο κατσαρολάκι τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας ζωηρά με το σύρμα ή με ένα πιρούνι. Προσθέτω το κακάο και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά. Τέλος, κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι τμηματικά, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κι ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί ένα ενιαίο μείγμα, χωρίς γρομπαλάκια. Στο μπλέντερ χοντροκόβω τα μπισκότα Oreo. Εναλλακατικά, τα βάζω σε ένα σακουλάκι που κλείνει και με το γουδοχέρι ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο, τα σπάω σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέτω τα 3/4 από τα μπισκότα μου στο μείγμα κι ανακατεύω 1-2 γύρες, να πάνε παντού. Τα υπόλοιπα τα κρατάω για το τέλος, για τη διακόσμηση των μπράουνις μου.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια τετράγωνη φόρμα (22εκ.) ή βουτυρώνω και στρώνω αντικολλητικό χαρτί για πιο εύκολα. Γεμίζω το ταψάκι με το μείγμα της ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια από το ταψί και λειαίνοντας με μια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35'-40', μέχρι να ψηθεί καλά και να στεγνώσει λιγάκι η ζύμη. Θα αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού. Ετοιμάζω την κρέμα βουτύρου μου.
Σε μια κατσαρόλα χύνω το γάλα και το αλεύρι κι ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι μου. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακτεύοντας συνεχώς. Το μείγμα μου θα γίνει περίπου μετά από 20' συνεχούς ανακατέματος πηχτό και θα θυμίζει κρέμα ή ρυζόγαλο. Προσθέτω προς το τέλος τη βανίλια, ανακατεύω άλλη μια δόση κι αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκοι της, για περίπου 2'. Προσθέτω στον κάδο του μίξερ το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάω στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφριά κρέμα που θα θυμίζει κάπως σαντιγί, αλλά πιο πηχτή.
Τα μπράουνις μου έχουν ψηθεί κι έχουν κρυώσει, εκτός φούρνου. Παίρνω ένα πιατάκι και το γεμίζω με άχνη ζάχαρη. Παίρνω ένα ποτήρι κολωνάτο ή κουπ πατ και κόβω το κρύο μπράουνις σε κομμάτια, βουτώντας κάθε φορά την κουπ πατ στην άχνη ζάχαρη, ώστε να μπορέσω να κόψω τη ζύμη και να μη μου κολλάει. Εναλλακτικά, απλώς κόβω σε λωρίδες με ένα ίσιο μαχαίρι.
Περνάω την κρέμα σε κορνέ και καλύπτω ένα-ένα τα μπράουνις με μια γενναία στρώση. Αλλιώς χρησιμοποιώ ένα κουτάλι.
Έχω φυλάξει το υπόλοιπο 1/4 από τα χοντροκομμένα μπισκότα μου. Τα πασπαλίζω πάνω από τα μπράουνις και είμαστε πανέτοιμοι.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.