Κατηγορία: Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Θέλει υπομονή τούτο το γλυκό, αλλά είναι πραγματικά νόστιμο.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και να ενωθούν τα δύο υλικά. Τα αφήνω στην άκρη μέχρι να φτάσουν σε μια χλιαρή θερμοκρασία. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα αβγά και τα ασπράδια και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό. Προσθέτω το αλάτι, το μείγμα του βουτύρου και 2 κούπες από το αλεύρι. Χτυπάω για 1' περίπου σε μεσαία ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αλλάζω και φοράω στο μίξερ μου το γάντζο. Προσθέτω τμηματικά άλλες 2 κούπες από το αλεύρι κι ανεβάζω την ταχύτητα, να ζυμωθεί καλά. Αν δω ότι η ζύμη μου είναι υγρή, προσθέτω από τη 1/2 κούπα αλεύρι που έχει περισσέψει κουταλιά-κουταλιά, με το μάτι, στον κάδο, έως ότου σχηματιστεί ένα ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Χτυπάω για περίπου ακόμη 10'.
Λαδώνω ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρω τη ζύμη μου εκεί. Σκεπάζω με μεμβράνη το μπολ και το αφήνω σε ζεστό μέρος (π.χ. στο θάλαμο του σβηστού φούρνου) για 2 ώρες, να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Καθαρίζω και κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια το μήλο. Σε ένα μπολ ενώνω την καστανή ζάχαρη, τις σταφίδες (μπορεί να είναι 1 κούπα μπορεί και λιγότερο αναλόγως πόσο έντονη θέλω να είναι η γεύση τους στη γέμιση), την κανέλα, το αλάτι και το βούτυρο που έχω λιώσει σε ένα μπρίκι. Ανακατεύω.
Βγάζω τη ζύμη από το μπολ, πασπαλίζω μπόλικο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι ανοίγω τη ζύμη, αρχικά με τα χέρια και κατόπιν με τον πλάστη. Κόβω σε μακρόστενες, παχές λωρίδες το ζυμάρι. Γεμίζω κάθε λωρίδα με τη γέμιση, την κλείνω πατώντας τις άκρες και βρέχοντας με λίγο νερό να κολλήσουν και ρολάρω, σχηματίζοντας μια σπείρα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για όλο το ζυμάρι μου.
Βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψάκι και περνάω τα ρολάκια μου εκεί. Σκεπάζω με μεμβράνη κι αφήνω ξανά σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να διπλασιάσει τον όγκο του.
Σε ένα μπολ κόβω μέσα το βούτυρο σε κομμάτια και προσθέτω το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Δουλεύω με τα χέρια, να ενωθούν όλα τα υλικά μου.
Βγάζω τη μεμβράνη από το ταψάκι με τα ρολάκια και τρίβω το μείγμα που μόλις ετοίμασα πάνω από τα ρολά μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25'-30', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνω 10' να κρυώσουν.
Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνω την άχνη ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά θέλω τη σως), το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύω κι όταν διαλυθεί καλά η ζάχαρη, κατεβάζω από τη φωτιά και περιχύνω τα ρολάκια μου!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!