Συνταγές για γλυκά

ρολάκια με μήλο και κανέλα

Συνταγή ρολάκια με μήλο και κανέλα

ρολάκια με μήλο και κανέλα

Κατηγορία: Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο , Διάφορα

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Θέλει υπομονή τούτο το γλυκό, αλλά είναι πραγματικά νόστιμο.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και να ενωθούν τα δύο υλικά. Τα αφήνω στην άκρη μέχρι να φτάσουν σε μια χλιαρή θερμοκρασία. Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα αβγά και τα ασπράδια και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό. Προσθέτω το αλάτι, το μείγμα του βουτύρου και 2 κούπες από το αλεύρι. Χτυπάω για 1' περίπου σε μεσαία ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αλλάζω και φοράω στο μίξερ μου το γάντζο. Προσθέτω τμηματικά άλλες 2 κούπες από το αλεύρι κι ανεβάζω την ταχύτητα, να ζυμωθεί καλά. Αν δω ότι η ζύμη μου είναι υγρή, προσθέτω από τη 1/2 κούπα αλεύρι που έχει περισσέψει κουταλιά-κουταλιά, με το μάτι, στον κάδο, έως ότου σχηματιστεί ένα ζυμάρι που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Χτυπάω για περίπου ακόμη 10'.

Λαδώνω ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρω τη ζύμη μου εκεί. Σκεπάζω με μεμβράνη το μπολ και το αφήνω σε ζεστό μέρος (π.χ. στο θάλαμο του σβηστού φούρνου) για 2 ώρες, να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

για τη γέμιση:

Καθαρίζω και κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια το μήλο. Σε ένα μπολ ενώνω την καστανή ζάχαρη, τις σταφίδες (μπορεί να είναι 1 κούπα μπορεί και λιγότερο αναλόγως πόσο έντονη θέλω να είναι η γεύση τους στη γέμιση), την κανέλα, το αλάτι και το βούτυρο που έχω λιώσει σε ένα μπρίκι. Ανακατεύω. 

Βγάζω τη ζύμη από το μπολ, πασπαλίζω μπόλικο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας κι ανοίγω τη ζύμη, αρχικά με τα χέρια και κατόπιν με τον πλάστη. Κόβω σε μακρόστενες, παχές λωρίδες το ζυμάρι. Γεμίζω κάθε λωρίδα με τη γέμιση, την κλείνω πατώντας τις άκρες και βρέχοντας με λίγο νερό να κολλήσουν και ρολάρω, σχηματίζοντας μια σπείρα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για όλο το ζυμάρι μου.

Βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψάκι και περνάω τα ρολάκια μου εκεί. Σκεπάζω με μεμβράνη κι αφήνω ξανά σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να διπλασιάσει τον όγκο του.

για τη διακόσμηση:

Σε ένα μπολ κόβω μέσα το βούτυρο σε κομμάτια και προσθέτω το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Δουλεύω με τα χέρια, να ενωθούν όλα τα υλικά μου.

Βγάζω τη μεμβράνη από το ταψάκι με τα ρολάκια και τρίβω το μείγμα που μόλις ετοίμασα πάνω από τα ρολά μου.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25'-30', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνω 10' να κρυώσουν.

για την επικάλυψη:

Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνω την άχνη ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά θέλω τη σως), το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύω κι όταν διαλυθεί καλά η ζάχαρη, κατεβάζω από τη φωτιά και περιχύνω τα ρολάκια μου!

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το anecdotesandapples.weebly.com)

~Καλοφάγωτο φυσικά...~


 

 

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!
Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

κρεμμύδι, ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, γαρίφαλο, κρασί

κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

Παράξενη σύνθεση που δεν συγκαταλέγεται απόλυτα ούτε στα γλυκά ούτε στα αλμυρά πιάτα. Λόγω γεύσης, εμείς προτιμάμε να την κατηγοριοποιήσουμε εδώ. Δοκιμάστε την, είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα.