Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Για να πετύχω να κόψω σε λωρίδες τον βασιλικό, τοποθετώ τα φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο, τα ρολάρω και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζω λωρίδες. Αυτή η τεχνική ονομάζεται "chiffonade".
~
Δεν διατηρούνται πολύ καιρό στο ψυγείο ή σε αεροστεγές κουτί τα ταρτάκια, οπότε θέλουν άμεση κατανάλωση (2-3 μέρες).
Προετοιμάζω και ψήνω τα ταρτάκια ή μια μεγάλη τάρτα, ακολουθώντας τις οδηγίες εδώ. Ψήνω τα ταρτάκια, καλύπτοντάς τα με μεμβράνη και γεμίζοντάς τα με κεραμικά φασόλια για ψήσιμο ή όσπρια. Αφαιρώ κι ακολουθώ τις οδηίγες.
Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζω κρύο νερό και παγάκια. Την αφήνω στην άκρη για μετά. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύω ζωηρά τα κροκάδια, το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα του lime και τη ζάχαρη. Περνάω το μείγμα σε μπεν μαρί (τοποθετώ την κατσαρόλα σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει) κι ανακατεύω απαλά για περίπου 10', μέχρι να σχηματιστεί μια πιο πηχτή κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά κι αμέσως αφήνω την κατσαρόλα μέσα στη μπασίνα με το παγωμένο νερό, να σταματήσει ο βρασμός. Προσέχω να μην πιτσιλίσω το μείγμα. Ανακατεύω ζωηρά, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να μπορώ να αγγίξω την κρέμα. Κόβω σε λεπτές λωρίδες τον βασιλικό και τον προσθέτω στην κρέμα μου. Μεταφέρω την κρέμα σε ένα μπολ. Καλύπτω με μεμβράνη το μπολ αλλά και την επιφάνεια της κρέμας (πατώντας ελαφρά), έτσι ώστε να μη σχηματιστεί πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσει καλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί.
Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την αναδεύω, να αποκτήσει και πάλι την υφή της. Την ενώνω με τη σαντιγί, προσέχοντας να ανακατέψω πολύ απαλά με μια σπάτουλα, ώστε να μη χάσει τον όγκο της η σαντιγί μου. Αφού έχουν ψηθεί και κρυώσει τα ταρτάκια μου, τα γεμίζω με την κρέμα και τα αφήνω ξανά στο ψυγείο να κρυώσουν.
Αν θέλω, διακοσμώ τα ταρτάκια πριν τα σερβίρω με ξύσμα από λάιμ ή φλοίδες.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!