Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Αν θέλω, διακοσμώ το κέικ του καφέ με σταγόνες κουβερτούρας.
Σε ένα μπολ ενώνω το αλεύρι με τη μαύρη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και τον καφέ κι ανακατεύω/πατάω με ένα κουτάλι ή πιρούνι ζωηρά, να ενωθούν τα υλικά. Θα σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τη δουλεύω για λίγο με τα χέρια, πλάθοντάς την σε ρολό. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι) με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα και το βούτυρο και συνεχίζω, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνω και το ελαιόλαδο. Κατεβάζω ταχύτητα και προσθέτω στο μείγμα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι, τμηματικά, να απορροφηθεί.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στο κέντρο. Ρίχνω το μισό μείγμα για κέικ εκεί. Το σκεπάζω με το ζυμαράκι του καφέ (γέμιση), το οποίο είτε το χρησιμοποιώ σαν χοντρή κορδέλα (όπως στη φωτογραφία step by step, στο κάτω μέρος της συνταγής) είτε το ανοίγω σε μια λεπτή στρώση και το τοποθετώ από πάνω (χωρίς να ανακατέψω!). Καλύπτω με το άλλο μισό μείγμα για κέικ. Αυτό το κάνω, ώστε όταν ψηθεί το κέικ μου, στο κέντρο του να έχει την ένταση του καφέ και της μαύρης ζάχαρης κι όταν το κόβω, να φαίνεται αυτή η εξτρά στρώση, όπως φαίνεται και στη φωτό της συνταγής.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50'. Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνω να κρυώσει κι ετοιμάζω το γλάσο του καφέ.
Βράζω τον καφέ κι ενώνω με την άχνη. Προσθέτω 1-2 κ.σ. νερό, ούτως ώστε να δημιουργήσω ένα πηχτό, ανοιχτό σοκολατί γλάσο. Ανακατεύω ζωηρά, να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφού κρυώσει το κέικ μου, το περιχύνω με το γλάσο. Η δόση για το γλάσο είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που θα χρησιμοποιήσω. Εγώ διακόσμησα με 3 κ.σ.. Το υπόλοιπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μπισκότα ή σα γέμιση σε κρουασάν!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;