Κατηγορία: Finger... Dessert! , Διάφορα
από το χρήστη: Top Chef!
Μπορώ αν θέλω να πασπαλίσω στο τέλος τα ρολάκια danish μου με σταφίδες και χοντροκομμένα καρύδια.
~
Μπορώ να δώσω το σχήμα του ρολού στο γλυκό μου, να φτιάξω κρουασάν ή απλώς να το διπλώσω σε διάφορα σχήματα (μαξιλαράκι, αστέρι, στρογγυλό) και να το γεμίσω αφού ψηθεί με μαρμελάδα. Ή μπορώ να το ρολάρω και να το κάνω μπαστουνάκια!
Κόβω το βούτυρο σε φετάκια. Σε ένα μπολάκι τρίβω με τα χέρια το αλεύρι με το κρύο βούτυρο, να θρυμματιστεί καλά. Δεν αφήνω το βούτυρο να ζεσταθεί. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και σύρμα γι'αυτή τη διαδικασία ή πιρούνι. Στρώνω στον πάγκο της κουζίνας μου αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζω με το μείγμα. Καλύπτω με ένα άλλο λαδόχαρτο και με τον πλάστη δουλεύω ελαφρά, να γίνει ελαστικό το μείγμα. Δεν το παρακάνω για να μη ζεσταθεί το βούτυρο. Αν νιώσω ότι το βούτυρο ζεσταίνεται, αφήνω το λαδόχαρτο για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Βγάζω το πάνω φύλλο του λαδόχαρτου και με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα, δίνω σχήμα στο μείγμα μου: σχηματίζω ένα ορθογώνιο μια και θα "μπει" στην ορθογώνια ζύμη αργότερα. Αφού τελειώσω, αφήνω το λαδόχαρτο σε δροσερό σημείο ή το βάζω με προσοχή στο ψυγείο να παραμείνει δροσερό το βούτυρο. Δεν αφήνω όμως το βούτυρο να κρυώσει, γιατί αλλιώς θα μου θρυμματιστεί αργότερα.
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω το γάλα που έχω ζεστάνει (αλλά όχι βράσει) με την ξερή μαγιά. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί κι αφήνω στην άκρη για 5'. Προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αβγά κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Ρίχνω το αλεύρι όλο μαζί κι ανακατεύω, να ενσωματωθούν τα υλικά μου. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη που κολλάει.
Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 10', να κρυώσει καλά η ζύμη μου. Αν έχω στο ψυγείο το βούτυρο μες στο λαδόχαρτο, το αφαιρώ, ώστε να είναι περίπου σε ίδια θερμοκρασία το βούτυρο με τη ζύμη.
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με πολύ αλεύρι (δεν το τσιγκουνεύομαι), μια και θα ανοίξω τη ζύμη εδώ. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη. Τη γυρίζω κι από την άλλη πλευρά κι επαναλαμβάνω. Αφαιρώ με ένα πινέλο το αλεύρι από την "καλή" πλευρά που έχω μπροστά μου. Πασπαλίζω γενναιόδωρα με το μείγμα του βουτύρου και κλείνω τη ζύμη σε φάκελο, φέρνοντας προς το κέντρο το πάνω και κάτω μέρος. Επαναλαμβάνω, κλείνοντας το πάνω και κάτω μέρος σε μικρότερο φάκελο. Ρολάρω και κλείνω τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Σε ένα μπολ ενώνω την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο, την κανέλα, το αλεύρι και τα καρύδια ψιλοκομμένα. Την επομένη, ανοίγω και πάλι τη ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο. Αφού την ανοίξω σε ορθογώνιο σχήμα, τη γεμίζω με το μείγμα αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύμης. Ρολάρω ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω τη ζύμη και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω σε μικρά, ισόπαχα ρολάκια.
Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ταψάκι ή χρησιμοποιώ λαδόχαρτο. Τοποθετώ επάνω τα ρολάκια. Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα το αβγό και προσθέτω το νερό. Αλείφω με πινέλο την επιφάνεια από τα ρολάκια danish μου με το αβγό, ώστε να πάρουν χρώμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12'-15', μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Προσέχω να μη μου καούν.
Σε ένα μπολάκι ενώνω το γάλα με την άχνη και τη βανίλια. Αν δω ότι χρειάζεται παραπάνω, αυξάνω λίγο την ποσότητα του γάλακτος. Ανακατεύω ζωηρά να διαλυθούν οι σκόνες. Αφού ψηθούν τα danish μου κι ενώ είναι ακόμη ζεστά, τα περιχύνω με το γλάσο.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!