Κατηγορία: Finger... Dessert! , Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Είναι σημαντική η δόση της ζάχαρης να είναι 1 1/8. Γι'αυτό μετράω 1/4 της κούπας και το διαιρώ!
~
Διατηρώ για 3 μέρες σε αεροστεγές κουτί. Διαφορετικά, στο ψυγείο για λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Κόβω το βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνω στην άκρη. Παίρνω ένα τετράγωνο ταψί (20x20). Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο τον πάτο και τα τοιχώματα της μια μεριάς (οριζόντια) και κατόπιν σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και την άλλη μεριά, σταυρωτά (κάθετα). Έτσι καλύπτω όλη την επιφάνεια του πάτου αλλά και τα 4 τοιχώματα, μέχρι επάνω. Με ένα πινελάκι λαδώνω ελαφρώς τον πάτο.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα και το βούτυρο που έχω κόψει σε κυβάκια, ανακατεύοντας. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και ρίχνω ένα-ένα τα αβγά, να ενσωματωθούν. Προσθέτω τη βανίλια, το αλεύρι σε δόσεις κι ανακατεύω με μια σπάτουλα κυκλικά, να απορροφηθεί καλά.
Μεταφέρω το μείγμα στο ταψί. Το κουνάω να πάει παντού και με μια σπάτουλα λειαίνω την επιφάνεια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'-25'. Αφού ψηθεί το μπράουνι μου, το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες να στεγνώσει. Ανασηκώνω το αλουμινόχαρτο και το αφήνω στο πλατό κοπής. Κόβω το μπράουνι μου σε κομμάτια.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;