Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάω το βούτυρο με την άχνη για 3' στη μεσαία σκάλα, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Χαμηλώνω την ταχύτητα και κοσκινίζω το αλεύρι. Προσθέτω το μπέικιν και τέλος, τον καφέ. Ανακατεύω με μια σπάτουλα, να ενσωματωθούν καλά όλα μου τα υλικά και να μη μείνει μείγμα στα τοιχώματα και στον πάτο του κάδου.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο). Μεταφέρω το μείγμα εκεί και κουνάω τη φόρμα, να πάει παντού. Λειαίνω με τη σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35'-40'. Όση ώρα κρυώνει το κέικ μου, ετοιμάζω το σιρόπι.
Φτιάχνω τον καφέ. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω τον δυνατόν καφέ με τη ζάχαρη κι ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι. Ανεβάζω την ένταση της φωτιάς κι αφήνω για 1'. Κατεβάζω και προσθέτω στο σιρόπι το ουίσκυ (αν δεν είναι ιρλανδέζικο δεν θα το καταλάβει κανείς!). Με ένα κουτάλι περιχύνω το κέικ μου γενναία με το σιρόπι. Το αφήνω στην άκρη να απορροφήσει τα υγρά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ουίσκυ. Γαρνίρω το κέικ μου με την πλούσια σαντιγί κι αν θέλω, διακοσμώ με τα ολόκληρα ή χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;