Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Κρεμώδες, πλούσιο, χορταστικό παγωτό που συνδυάζει τη φράουλα και το αλκοόλ με την υφή του γιαουρτιού.
*Μπορώ να αντικαταστήσω το λικέρ μάρκας Pimm's είτε με κόκκινο Βερμούτ είτε με: 1 μέρος Τζιν, 1 μέρος κόκκινο Βερμούτ και 1/2 μέρος πορτοκαλί Κουρακάο.
Αν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες φράουλες, τις αφήνω να ξεπαγώσουν σε ένα μπολ και φυλάω τα υγρά τους. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκες, ώριμες φράουλες, τις χοντροκόβω και τις αφήνω για 1 ώρα σε ένα μπολ μαζί με το λικέρ και τη ζάχαρη να τραβήξουν γεύσεις κι αρώματα. Οι φράουλες πριν τις χρησιμοποιήσω στο παγωτό θα πρέπει να έχουν μαλακώσει.
Σε ένα μπολ αναμειγνύω τις φράουλες και τα υγρά τους με το γιαούρτι και το χυμό του λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες φράουλες, προσθέτω σε αυτό το στάδιο τη ζάχαρη και τις πολτοποιώ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, να γίνει το μείγμα όσο το δυνατόν πιο ενιαίο και κρεμώδες. Περνάω το τελικό μείγμα μέσα από σουρωτήρι, ώστε να μην μείνουν καθόλου σποράκια ή κομμάτια που δεν έχουν πολτοποιηθεί.
Αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά, πριν το περάσω στην παγωτομηχανή. Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!