Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Ο συνδυασμός της μπύρας και δη της μαύρης με τη σοκολάτα είναι πολύ ταιριαστός και τούτο το κέικ πάει κόντρα στα συνηθισμένα βαρετά κέικ.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο πάνω στην μπύρα. Ανακατεύω κατά διαστήματα κι αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω το κακάο κι ανακατεύω ζωηρά μέχρι να απορροφηθεί. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, να διαλυθούν τα όποια γρομπαλάκια. Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό αναμειγνύω το αβγό με την κρέμα γάλακτος, να ενωθούν καλά. Προσθέτω το μείγμα της κατσαρόλας και χτυπάω. Χαμηλώνω την ταχύτητα και ρίχνω και το αλεύρι, όλο με τη μία. Με μια σπάτουλα μαζεύω το αλεύρι που έχει μείνει στα τοιχώματα και στον πάτο και δεν χτυπήθηκε καλά κι ανακατεύω στρογγυλά, να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο). Μεταφέρω το μείγμα εκεί, λειαίνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'-32'. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει κι ετοιμάζω την γκανάζ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα και τον καφέ κι ανακατεύω καλά, να διαλυθεί η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα σχετικά πηχτό σιρόπι.
Αφού κρυώσει το κέικ και το περάσω στην πιατέλα που θα το σερβίρω, το περιχύνω με τη ζεστή (όχι καυτή) σοκολάτα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;