Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό και στη μεσαία σκάλα, χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω και το τυρί, να ενσωματωθεί. Ρίχνω τα αβγά ένα προς ένα, τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Σε ένα μπολ ρίχνω τα μύρτιλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα (ή όποιο άλλο είδος μούρου χρησιμοποιήσω) και τα καλύπτω με 2 κ.σ. από το αλεύρι που έχω μετρήσει (3 κούπες στο σύνολο). Τα ανακατεύω πρόχειρα να πάει παντού.
Σε ένα μπολ έχω κοσκινίσει το αλεύρι. Προσθέτω το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι. Στον κάδο προσθέτω εναλλάξ το αλεύρι και το γιαούρτι, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατεύω αλλά δεν το παρακάνω. Προσθέτω και τα μούρα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ. Περνάω το μείγμα εκεί, χτυπάω μια φορά τη φόρμα στον πάγκο ώστε να πάει παντού η κρέμα και να μη μείνουν φουσκάλες στο εσωτερικό και λειαίνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα - 1ώρα και 15'. Αφήνω το κέικ μου να κρυώσει κι ετοιμάζω το γλάσο λεμονιού.
Σε ένα μπολάκι ή κύπελο ενώνω τη ζάχαρη με το χυμό κι ανακατεύω ζωηρά με ένα πιρούνι ή κουτάλι, να διαλυθεί η σκόνη. Αφού κρυώσει το κέικ το γλασάρω γενναιόδωρα.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;