Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: glykatzou
Αρωματικό παγωτό, που εκμεταλλεύεται την παιχνιδιάρικη, έντονη διάθεση του μανταρινιού και των χυμών του.
~
Ο λόγος που κάνω την όλη διαδικασία ψύξης-ανακατέματος και την επαναλαμβάνω, είναι για να πετύχη μια απαλή και λεία υφή στο παγωτό μου αλλά και για να μην πιάσει πάγο στο εσωτερικό του.
*Αντί για χυμό μανταρινιού, μπορώ να χρησιμοποιήσω χυμό από πορτοκάλια ή από Κλεμεντίνες. Επίσης, αντί για ξύσμα λεμονιού, γίνεται να βάλω ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω το χυμό του μανταρινιού και τον αφήνω να βράσει μέχρι να μικρύνει ο όγκος του σε 1 1/2 κούπα. Χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και χύνω το γάλα. Το αφήνω να ζεσταθεί μέχρι πριν βράσει. Σε μπολ ανακατεύω τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το τυρί και τα κροκάδια, μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να ασπρίσουν τα αβγά. Παίρνω 2 κούπες από το μείγμα που βράζει και το χύνω πάνω από τα υλικά στο μπολ. Ανακατεύω ζωηρά. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, επαναφέρω όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.Ανακατεύοντας διαρκώς και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνω να βράσει για περίπου 5', μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω στην κρέμα το ξύσμα κι αν θέλω, το λικέρ.
Μεταφέρω το μείγμα σε ειδικό σκεύος (για την κατάψυξη), το καλύπτω και το αφήνω 1 βράδυ στο ψυγείο να κρυώσει τελείως. Κατόπιν το περνάω στην παγωτομηχανή. Εναλλακτικά: Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.