Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια , Finger... Dessert! , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: glykatzou
Εντυπωσιακές μπουκιές με ομορφαίνουν το τραπέζι και μπορείτε να τις απολαύσετε και solo αλλά και ως συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, τον κρόκο και το αλάτι και το δουλεύω με τα χέρια, τρίβοντάς το, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Μην δουλέψετε για πάρα πολύ ώρα το μείγμα, διότι θα σας κολλήσει. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι και ξαναδουλέψτε. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄να σταθεί.
Αφού βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο να ζεσταθεί με τα χέρια. Στον πάγκο της κουζίνας πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλάει η ζύμη επάνω και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε μεσαίου πάχους φύλλο. Με κουπ πατ κόβουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόχαρτου επάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιούμε ταψί, τοποθετούμε τα άψητα μπισκότα με κάποια απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10'-15'. Τα μπισκοτάκια έχουν ψηθεί, όταν αρχίζει να παίρνει χρώμα η επιφάνειά τους. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Αφού δεν καίνε πια, αλείφουμε τα μπισκότα μας με ασπράδι, με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα βουτάμε σε κρυσταλλική (κοινή) ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε λαδόχαρτο να στεγνώσουν.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας, τα γαρνίρουμε με μια κουταλιά λευκού παγωτού κι από πάνω τους βάζουμε τα ζαχαρωμένα βατόμουρα, παραλείποντας από τη διαδικασία το ψήσιμο.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!