Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε το έτοιμο παγωτό καραμέλας με τα καραμελωμένα καρύδια. Το φτιάχνουμε και μόνοι μας! Με παγωτομηχανή ή χωρίς.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνω το βούτυρο. Προσθέτω την καστανή ζάχαρη και το αλάτι κι ανακατεύω καλά να διαλυθούν οι κόκκοι. Προσθέτω 1 κούπα από την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Αφήνω το μείγμα να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει. Ρίχνω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετώ από πάνω ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τα κροκάδια να ασπρίσουν. Προσθέτω σε αυτά μια μικρή ποσότητα από το ζεστό μείγμα κι ανακατεύω ζωηρά. Χύνω κι άλλο ζεστό γάλα στα αβγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Μεταφέρω όλο το μείγμα των αβγών πίσω στην κατσαρόλα. Σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά ανακατεύω διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να καλύπτει την κουτάλα που χρησιμοποιώ.
Χύνω το ζεστό μείγμα στο σουρωτήρι, πάνω από την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Με μια σπάτουλα ή κουτάλα βοηθάω το μείγμα να χυθεί στο μπολ. Προσθέτω τη βανίλια και το ουίσκυ κι ανακατεύω μέχρι να κρυώσει τελείως όλο το μείγμα. Καλύπτω με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να ακουμπά και την επιφάνιεα της κρέμας, το μπολ και το αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει.
Μεταφέρω το μείγμα στη μηχανή του παγωτού και το δουλεύω για 30'. Όση ώρα περιμένω, ετοιμάζω τα βουτυρωμένα καρύδια.
Σε μπρίκι λιώνω το βούτυρο. Περιχύνω με αυτό τα καρύδια που έχω χοντροκόψει και προσθέτω το αλάτι. Απλώνω τα καρύδια σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνω στους 180°C για 10' να καραμελώσουν.
Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως, τα προσθέτω στο παγωτό και το μεταφέρω σε ειδικό σκεύος (για την κατάψυξη). Αφήνω το παγωτό στην κατάψυξη να σφίξει καλά.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!