Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Μπορώ, αν θέλω, να προσθέσω μια σοκολατένια νότα στο κέικ μου. Όταν ετοιμάσω το μείγμα, ρίχνω μέσα σοκολατένιες σταγόνες και τις ανακατεύω να πάνε παντού. Και μετά... ψήσιμο.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Τέλος, ρίχνω τη βανίλια κι ανακατεύω 1-2 γύρες. Χαμηλώνω την ένταση στο μίξερ και προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα. Αρχίζω και τελειώνω με το αλεύρι, φροντίζοντας να απορροφηθεί καλά. Ρίχνω και το ξύσμα κι ενσωματώνω.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς τη φόρμα για κέικ. Μεταφέρω το μείγμα εκεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'-45', μέχρι να ροδίσει ευχάριστα. Αφήνω να κρυώσει κι ετοιμάζω το γλάσο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά την άχνη με το χυμό και το ξύσμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό γλάσο. Αν θέλω προσθέτω παραπάνω χυμό ή λίγο νεράκι για να αραιώσω. Γλασάρω το κέικ μου όσο είναι ζεστό (όχι καυτό), ώστε να απορροφήσει τα υγρά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω είτε κρέμα γάλακτος σκέτη ώστε να φτιάξω άγλυκη σαντιγί είτε προσθέτω και λίγη άχνη. Γαρνίρω το κέικ μου με μπόλικη σαντιγί ή συνοδεύω το κομμάτι του κέικ, στο πιατάκι, με μια μπάλα σαντιγί.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;