Συνταγές για γλυκά

διαφορετικό Παγωτό καραμέλας με... θαλασσινό αλάτι

Συνταγή διαφορετικό Παγωτό καραμέλας με... θαλασσινό αλάτι

διαφορετικό Παγωτό καραμέλας με... θαλασσινό αλάτι

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ

από το χρήστη: Φοίβη

Ένα τελείως γκουρμέ παγωτό, που ανατρέπει τη γλυκιά ατμόσφαιρα της καραμέλας με την αλατισμένη γεύση θαλασσινών κόκκων.

Υλικά

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά ρίχνω την 1 κούπα ζάχαρη και την αφήνω να καραμελώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, κατεβάζω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω με προσοχή στην καραμέλα 1 1/4 κούπα από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύω διαρκώς μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να έχει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι (αναλόγως πόσο τσιμπημένη θέλω τη γεύση) και τη βανίλια. Ανακατεύω 1-2 γύρες ακόμη. Μεταφέρω την καραμέλα σε ένα μπολ και την αφήνω στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την υπόλοιπη ζάχαρη (1/4 κούπα) καθώς και την υπόλοιπη 1 κούπα κρέμας γάλακτος, όπως και το γάλα. Ανακατεύω τακτικά. Αφού ζεσταθεί το μείγμα, χύνω λίγο-λίγο το μισό στον κάδο του μίξερ, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βράζω, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να φτάσει τους 76,7°C ή μέχρι να είναι τόσο πηχτή, ώστε να καλύπτει το κουτάλι που χρησιμοποιώ για το ανακάτεμα.

Αφού γίνει η κρέμα, τη ρίχνω στην καραμέλα που ετοίμασα στην αρχή κι ανακατεύω να ενωθούν πολύ καλά τα δύο μείγματα. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Την επομένη, ρίχνω το μείγμα στην παγωτομηχανή. Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το visionsofsugarplum.com)

~δοκίμασέ το!~




 

Σχετικές συνταγές

Σεμιφρέντο κάστανο

αβγά, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Σεμιφρέντο κάστανο

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό. 

~

Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!

 

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, χαλβάς, σουσάμι

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

σιμιγδάλι, αβγά

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

κρασί, γλυκόζη, φράουλα, μέντα

Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά! ~ Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σεμιφρέντο φράουλα

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φράουλα

Σεμιφρέντο φράουλα

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού. 
Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

φράουλα, ξύδι, κρέμα γάλακτος

Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
γρανίτα λεμόνι

λεμόνι

γρανίτα λεμόνι

Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Σορμπέ ανανά

λεμόνι, μέντα, ανανάς

Σορμπέ ανανά

Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.