Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: Φοίβη
Ένα τελείως γκουρμέ παγωτό, που ανατρέπει τη γλυκιά ατμόσφαιρα της καραμέλας με την αλατισμένη γεύση θαλασσινών κόκκων.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά ρίχνω την 1 κούπα ζάχαρη και την αφήνω να καραμελώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, κατεβάζω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω με προσοχή στην καραμέλα 1 1/4 κούπα από την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύω διαρκώς μέχρι να ενωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και το μείγμα να έχει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το αλάτι (αναλόγως πόσο τσιμπημένη θέλω τη γεύση) και τη βανίλια. Ανακατεύω 1-2 γύρες ακόμη. Μεταφέρω την καραμέλα σε ένα μπολ και την αφήνω στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω την υπόλοιπη ζάχαρη (1/4 κούπα) καθώς και την υπόλοιπη 1 κούπα κρέμας γάλακτος, όπως και το γάλα. Ανακατεύω τακτικά. Αφού ζεσταθεί το μείγμα, χύνω λίγο-λίγο το μισό στον κάδο του μίξερ, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βράζω, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να φτάσει τους 76,7°C ή μέχρι να είναι τόσο πηχτή, ώστε να καλύπτει το κουτάλι που χρησιμοποιώ για το ανακάτεμα.
Αφού γίνει η κρέμα, τη ρίχνω στην καραμέλα που ετοίμασα στην αρχή κι ανακατεύω να ενωθούν πολύ καλά τα δύο μείγματα. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επομένη, ρίχνω το μείγμα στην παγωτομηχανή. Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!