Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Καλό είναι να χρησιμοποιήσω μια μικρότερη φόρμα, στρογγυλή ή ορθογώνια, γι'αυτό το κέικ μια και δεν φουσκώνει καθόλου, οπότε σε μια μεγάλη θα μοιάζει... λιλιπούτειο!
~
Στα δίχρωμα κέικ, είναι προτιμότερο στον πάτο να χρησιμοποιήσω τη σοκολατένια δόση κι από πάνω τη λευκή, ώστε όταν κάνω τους κυματισμούς με ένα μαχαίρι να εμφανιστεί στην επιφάνεια το σκουρόχρωμο μείγμα, που υπερτερεί χρωματικά.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, να μη μείνουν σβολάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω για 3' με το φτερό και στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα κροκάδια ένα-ένα ή λίγα-λίγα και ομογενοποιώ πολύ καλά. Χαμηλώνω την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτω στο μείγμα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι τμηματικά κι εναλλάξ με το γιαούρτι. Αρχίζω και τελειώνω με το αλεύρι.
Σε έναν ξεχωριστό κάδο χτυπάω στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το κρεμόριο, σε σφιχτή και λεία μαρέγκα. Ενσωματώνω την μαρέγκα στο μείγμα κι ενώνω αναδεύοντας με μια σπάτουλα, απαλά. Χωρίζω το μείγμα για κέικ ισόποσα, σε δύο μπολ.
Σε ένα μπολάκι ή κύπελο διαλύω το κακάο με το γάλα κι ανακατεύω πολύ καλά. Ρίχνω αυτό το σοκολατένιο μείγμα στο ένα μπολ. Ρίχνω το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού στο άλλο μπολ. Έτσι έχω σχηματίσει δύο μείγματα, το ένα με κακάο και το άλλο με πορτοκάλι.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ορθογώνια. Ό,τι θέλω. Γεμίζω με το σοκολατένιο μείγμα κι από πάνω ρίχνω το λευκό μείγμα για κέικ. Δεν ανακατεύω! Με ένα ίσιο μαχαίρι ή πιρούνι, σχεδιάζω κυματάκια μέσα στην κρέμα, έτσι ώστε να πετύχω την μαρμπρέ όψη στο κέικ μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-55'.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;