Συνταγές για γλυκά

σάμαλι παραδοσιακό

Συνταγή σάμαλι παραδοσιακό

σάμαλι παραδοσιακό

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: fanny-m

Ο λόγος που αφήνω τα υλικά για το σάμαλι στη λεκάνη για 2 ολόκληρες ώρες είναι, ούτως ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι με τον χυμό πορτοκαλιού.

~

Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα (όχι να ψηθεί τελείως).

Υλικά

Διαδικασία

για το σάμαλι:

Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν  πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.

Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω  σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.

Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω  το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει στο μπλέντερ.

(συνταγή από τη Ρένα της Φτελιάς)

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.