Συνταγές για γλυκά

Τσουρέκι για το Πάσχα

Συνταγή Τσουρέκι για το Πάσχα

Τσουρέκι για το Πάσχα

Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: Ορφέας

Αντί ν'αγοράσουμε, είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξουμε μόνοι μας το παραδοσιακό τσουρέκι. Αξίζει τον κόπο κι άλλωστε, 1 φορά το χρόνο το κάνουμε.

Υλικά

Διαδικασία

για το τσουρέκι:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ξεχωριστά, χτυπάω και τους κρόκους στο μίξερ να αφρατέψουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνω τα κροκάδια με την μαρέγκα κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το μαχλέπι και το κάρδαμο, το πορτοκάλι (ξύσμα & χυμός), τη μαγιά κι ανακατεύω να ενωθούν πρόχειρα. Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει 1.600-1.800γρ.) κι αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια, εστιάζοντας κυρίως στο βούτυρο, το οποίο θα πρέπει να πάει παντού και να ενσωματωθεί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνω τόσο αλεύρι, όσο να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, που να κάνει φουσκάλες. Φτιάχνω μια μεγάλη μπάλα με το ζυμάρι, το αφήνω πίσω στο μπολ ή στον κάδο, σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα κι αφήνω για 1 ώρα να διπλασιάσει τον όγκο του.

Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου, περνάω τη ζύμη εκεί και τη δουλεύω με τα χέρια, ώστε να χαθεί όλος ο όγκος που έχει πάρει και να φύγει ο αέρας. Αυτό το κάνω για να γίνει πιο ελαστική η ζύμη. Την τραβάω με τα χέρια να αποκτήσει ευλυγισία. Χωρίζω το ζυμάρι σε 3 ή 4 κομμάτια, αναλόγως το μέγεθος που θέλω να κάνω. Πλέκω σε πλεξούδες ή ρολάρω σαν κοχυλάκι ή απλώς αφήνω το ζυμάρι να θυμίζει φραντζόλα ψωμιού.

Μεταφέρω τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζω ξανά με πετσέτα, να φουσκώσουν, για 1 ώρα.

για το άλειμμα:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω πρόχειρα το αβγό με το γάλα, να αφρίσει. Με το πινελάκι αλείφω την επιφάνεια από τα τσουρέκια μου.

Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50' περίπου, να ροδίσουν ευχάριστα.

~Καλό Πάσχα!~

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

αλκοόλ, σταφίδες, αβγά, μαρμελάδα, γλασαρισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του. 

Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ, αβγά, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος, κάρδαμο, πορτοκάλι

Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω. 

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Μελομακάρονα μελωμένα!

ελαιόλαδο, γαρίφαλο, αλκοόλ, πορτοκάλι, μέλι, καρύδια

Μελομακάρονα μελωμένα!

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
κουραμπιέδες-μπουκίτσες

αμύγδαλα, αβγά, αλκοόλ

κουραμπιέδες-μπουκίτσες

Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό! 
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.