Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Ορφέας
Αντί ν'αγοράσουμε, είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξουμε μόνοι μας το παραδοσιακό τσουρέκι. Αξίζει τον κόπο κι άλλωστε, 1 φορά το χρόνο το κάνουμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ξεχωριστά, χτυπάω και τους κρόκους στο μίξερ να αφρατέψουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνω τα κροκάδια με την μαρέγκα κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το μαχλέπι και το κάρδαμο, το πορτοκάλι (ξύσμα & χυμός), τη μαγιά κι ανακατεύω να ενωθούν πρόχειρα. Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει 1.600-1.800γρ.) κι αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια, εστιάζοντας κυρίως στο βούτυρο, το οποίο θα πρέπει να πάει παντού και να ενσωματωθεί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνω τόσο αλεύρι, όσο να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, που να κάνει φουσκάλες. Φτιάχνω μια μεγάλη μπάλα με το ζυμάρι, το αφήνω πίσω στο μπολ ή στον κάδο, σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα κι αφήνω για 1 ώρα να διπλασιάσει τον όγκο του.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου, περνάω τη ζύμη εκεί και τη δουλεύω με τα χέρια, ώστε να χαθεί όλος ο όγκος που έχει πάρει και να φύγει ο αέρας. Αυτό το κάνω για να γίνει πιο ελαστική η ζύμη. Την τραβάω με τα χέρια να αποκτήσει ευλυγισία. Χωρίζω το ζυμάρι σε 3 ή 4 κομμάτια, αναλόγως το μέγεθος που θέλω να κάνω. Πλέκω σε πλεξούδες ή ρολάρω σαν κοχυλάκι ή απλώς αφήνω το ζυμάρι να θυμίζει φραντζόλα ψωμιού.
Μεταφέρω τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζω ξανά με πετσέτα, να φουσκώσουν, για 1 ώρα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω πρόχειρα το αβγό με το γάλα, να αφρίσει. Με το πινελάκι αλείφω την επιφάνεια από τα τσουρέκια μου.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50' περίπου, να ροδίσουν ευχάριστα.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.