Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Διάφορα
από το χρήστη: glykatzou
Μαλακό τσουρεκάκι, τέλειο για πρωινό-βραδινό (μη σου πω και απογευματινό!) μαζί με ένα ποτήρι δροσερό γάλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνω το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι που έχω προηγουμένως κοπανίσει με γουδοχέρι. Αφήνω να ζεσταθούν, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί καλά το βούτυρο και η ζάχαρη. Δεν βράζω! Κατεβάζω από τη φωτιά και διαλύω μέσα τη μαγιά, ανακατεύοντας. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία από το μείγμα προσθέτω το αβγό και τον κρόκο ένα-ένα, ενσωματώνοντας. Μεταφέρω το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτω τμηματικά το αλεύρι.
Μπορώ είτε να ζυμώσω με τα χέρια είτε να χρησιμοποιήσω μέχρι ένα στάδιο τον γάντζο. Αφού δημιουργηθεί το ζυμάρι, το οποίο θα κολλάει, το δουλεύω με τα χέρια και το μεταφέρω στον πάγκο της κουζίνας, που έχω αλευρώσει. Ζυμώνω λίγο ακόμα. Σχηματίζω μια μεγάλη μπάλα, την αφήνω στον κάδο, σκεπάζω με πετσέτα κι αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες σε ζεστό σημείο (π.χ. στον θάλαμο του φούρνου ή σε καλοριφέρ), να διπλασιάσει τον όγκο της.
Χωρίζω την μπάλα σε τρεις λωρίδες, τις οποίες πλέκω μεταξύ τους, όπως κάνω με την κοτσίδα των μαλλιών (χιαστί). Τοποθετώ το τσουρέκι σε λαδόχαρτο, πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου, το σκεπάζω με πετσέτα και το αφήνω ακόμα 1-2 ώρες, να φουσκώσει.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αβγό με το γάλα κι ανακατεύω με ένα πιρούνι ή με το σύρμα. Αλείφω με ένα πινέλο το τσουρέκι κι αν θέλω το διακοσμώ με τα αμύγδαλα φιλέ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 45'-50', να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί το εσωτερικό.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!