Κατηγορία: Διάφορα , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Top Chef!
Μπαμπάς με τα όλα του!
Διαλύω τον καφέ στο νερό κι ανακατεύω καλά. Παίρνω τα λευκά αμύγδαλα και τα αλέθω σε σκόνη μέσα στο μπλέντερ. Τέλος, θρυμματίζω τα μπισκότα σαβαγιάρ με τα χέρια και τα αλέθω λίγα-λίγα στο μπλέντερ.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα μαζί με 3 κ.γλ νερό. Προσθέτω τους κρόκους έναν-έναν, περιμένοντας να απορροφηθεί ο πρώτος πριν ρίξω τον επόμενο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύω να διαλυθούν οι κόκκοι. Προσθέτω στο μείγμα την υγρή σοκολάτα κι ανακατεύω ζωηρά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ζεσταίνω το μείγμα έως ότου δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα. Φροντίζω όμως να μην πάρει βράση!
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο, το ρούμι, τον καφέ, την αμυγδαλόσκονη και τα σαβαγιάρ.
Παίρνω τη φόρμα ή το πυρίμαχο μπολ και χωρίς να το βουτυρώσω (!) το γεμίζω με το μείγμα. Μπορώ φυσικά να χρησιμοποιήσω φορμάκια για ατομικούς μπαμπάδες. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για 2-3 ώρες.
Για να ξεφορμάρω τον μπαμπά, περνάω τα τοιχώματα της φόρμας με ένα ίσιο μαχαίρι κι αναποδογυρίζω χρησιμοποιώντας μια πιατέλα. Μπορώ να βουτήξω τη φόρμα σε καυτό νερό για να βγει πιο εύκολα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω πρώτα λίγο την κρέμα γάλακτος, προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπάω σε σαντιγί. Γαρνίρω τον μπαμπά με πλούσιες στρώσεις σαντιγί.
Διακοσμώ το γλυκό μου είτε με φρέσκα κεράσια είτε με κεράσια μαρασκίνο είτε με διάφορα φρούτα, κομμένα σε κυβάκια και φέτες.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Πλέον δε χρειάζεται να ζηλεύουμε τα κρυσταλλωμένα διακοσμητικά πέταλα κι ανθάκια που βλέπουμε να στολίζουν τις τούρτες και πάστες των επαγγελματικών. Τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Και μάλιστα, κάποια από αυτά, τρώγονται κιόλας!
~
Τα συντηρούμε σε μεταλλικό/τσίγκινο κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.
Τα τηγανητά γλυκά καλό είναι να καταλώνονται πάντοτε αυθημερόν!
~
Μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κεράσια άλλα φρούτα.