Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Top Chef!
Το κλασικό τσουρέκι, γεμισμένο με ξερά φρούτα και καρπούς, αλλά και με σοκολάτα.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τη φρέσκια μαγιά με τα 2 κ.σ. ζάχαρη. Όταν υγροποιηθεί η μαγιά προσθέτω το γάλα και 3 κ.σ. από το μετρημένο αλεύρι μου. Το αφήνω για 10' να ανέβει και μετά προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω το μείγμα, το σκεπάζω με βρεγμένη πετσέτα, κατά προτίμηση, και το αφήνω σε ζεστό μέρος (στον θάλαμο του φούρνου ή πάνω σε καλοριφέρ) να φουσκώσει. Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα μπολάκι συγκεντρώνω τα υλικά της γέμισης. Αν θέλω, μπορώ να μουσκέψω σε χλιαρό νερό 3-4 σύκα και τα ψιλοκόψω.
Ανοίγω τη ζύμη και τη δουλεύω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο με τα χέρια. Σχηματίζω τη βάση από το κάθε τσουρέκι, γεμίζω με τη γέμιση και ρολάρω. Το πιο εύκολο είναι να ανοίξω μια σχετική λεπτή βάση, σα λωρίδα, να γεμίσω, να κλείσω και να ρολάρω σαν σαλιγκάρι.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω με το πιρούνι τον κρόκο με το γάλα, να αφρίσει. Με το πινέλο αλείφω τα τσουρεκάκια μου.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 45'.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.