Συνταγές για γλυκά

πικάντικη μους σοκολάτας

Συνταγή πικάντικη μους σοκολάτας

πικάντικη μους σοκολάτας

Κατηγορία: Μους-Κρέμες

από το χρήστη: glykatzou

Η κλασική μους σε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή: πικάντικη και να καίει όσο πρέπει τον ουρανίσκο.

Υλικά

Διαδικασία

για τη μους:

Χωρίζω τα αβγά. Σε ένα μπολ ρίχνω τη ζάχαρη (1/4 κούπας) μαζί με το βούτυρο και λίγο νερό κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα ή χρησιμοποιώ το μίξερ. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα και μεταφέρω το μείγμα των κρόκων εκεί. Ανακατεύω ζωηρά κι όταν αρχίσει να πήζει, κατεβάζω. Αφήνω στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (1/4 κούπας) σε μαρέγκα. Προσθέτω λίγη από την κουβερτούρα στη μαρέγκα κι ανακατεύω απαλά. Χύνω όλη τη σοκολάτα στο μείγμα κι ενώνω αναδεύοντας με μια σπάτουλα. Σκεπάζω με μεμβράνη το μπολ και φροντίζω να εφτάπτεται στην κρέμα, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω τη μους στο ψυγείο για 3 ώρες να σφίξει.

για το γαρνίρισμα:

Πριν σερβίρω τη μους στους καλεσμένους μου, χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, στο μίξερ και γαρνίρω. Αν θέλω πασπαλίζω από πάνω με πιπέρι καγιέν και άγλυκο κακάο για ένα εντυπωσιακό θέαμα.

~δοκίμασέ το~!

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι

τυρί, αβγά, λεμόνι

μους λεμόνι

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Μους bitter

αβγά, αλκοόλ

Μους bitter

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!