Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : ...

νεραντζάκι (γλυκό του κουταλιού)

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: thomi

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. 

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε! 

 
Υλικά
ΞεπίκρισμαΑποστειρώνω ΒάζαΦρέσκα ΦρούταΦρούταΕσπεριδοειδήΛεμόνιαΧυμός ΛεμονιούΧυμόςΛεμόνιΓλυκόζηΦλούδες ΝεραντζιούΝεραντζάκιΝεράντζιΓλυκό Του Κουταλιού ΝεράντζιΓλυκό Του Κουταλιού

Με τον τρίφτη ξύνω τα νεράντζια ώστε να αφαιρέσω το εξωτερικό, σκληρό μέρος της φλούδας που πικρίζει. Προσέχω όμως να μην φτάσω στη λευκή ψίχα. Αφαιρώ το πάνω και κάτω μέρος από τα νεράτζια και κόβω τη φλούδα σε λωρίδες. Τις ρολάρω και τις περνάω είτε με οδοντογλυφίδα είτε με κλωστή, σαν κολιέ. Αφήνω τα νεράντζια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω νερό να τα σκεπάσει. Βράζω τα νεράντζια. Χύνω το νερό και γεμίζω με καινούργιο την κατσαρόλα. Ξαναβράζω. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, ώστε να ξεπικρίσουν καλά τα νεράντζια.

Είναι έτοιμα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για το γλυκό του κουταλιού, όταν τα τρυπάω με μια οδοντογλυφίδα και δεν αισθάνομαι ιδιαίτερη αντίσταση στη σάρκα τους.

Αφαιρώ τα νεράντζια από την κλωστή ή την οδοντογλυφίδα, τα πιέζω ώστε να αφαιρέσω τα περιττά υγρά και τα τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με τη ζάχαρη και προσθέτω το νερό, τη γλυκόζη και τον χυμό του λεμονιού. Βράζω το γλυκό του κουταλιού μέχρι να δέσει, αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά κατεβάζω, για περίπου 20'-30'. Προσθέτω και τη βανίλια κι ανακατεύω.

Αποστειρώνω βαζάκια και τα γεμίζω με το γλυκό του κουταλιού νεράντζι.