Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : ...

γλυκό του κουταλιού Πορτοκάλι

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: thomi

 

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".  

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. 

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε! 

 
 
Υλικά
Γλυκό Του ΚουταλιούΓλυκό Του Κουταλιού ΠορτοκάλιΠορτοκαλάκιΦλούδα ΠορτοκαλιούΓλυκόζηΛεμόνιΛεμόνιαΧυμός ΛεμονιούΧυμόςΦρούταΦρέσκα ΦρούταΑποστειρώνω Βάζα

Με τον τρίφτη ξύνω τα πορτοκάλια, ώστε να αφαιρέσω το εξωτερικό, σκληρό μέρος της φλούδας που πικρίζει. Προσέχω όμως να μην φτάσω στη λευκή ψίχα. Αφαιρώ το πάνω και κάτω μέρος από τα πορτοκάλια. Αφήνω τα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω νερό να τα σκεπάσει. Βράζω τα πορτοκάλια για τουλάχιστον 1 ώρα, να μαλακώσουν. Τα βγάζω από την κατσαρόλα και τα στίβω ελαφρώς.Κόβω τα πορτοκάλια σε φέτες, αφαιρώ τυχόν κουκούτσια που έχουν μείνει και τα ζυγίζω μαζί με το νερό. Μπορώ αντί για το νερό, να χρησιμοποιήσω από το νερό μέσα στο οποίο έβρασα τα πορτοκάλια. Όσο είναι το βάρος τους, τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσω.

Τοποθετώ τα πορτοκάλια σε μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζω με τη ζάχαρη και προσθέτω τη γλυκόζη και τον χυμό του λεμονιού. Βράζω το γλυκό του κουταλιού μέχρι να δέσει, αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά κατεβάζω, για περίπου 20'-30'. Προσθέτω και τη βανίλια κι ανακατεύω.

Αποστειρώνω βαζάκια και τα γεμίζω με το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.