Κατηγορία: Γλυκές Πίτες / Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Ξέθαψα αυτή τη συνταγή από πολύ παλιά κιτάπια και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε σιγά-σιγά. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάτε τα ασπράδια μόνα τους σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα.
Περνάτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο32 και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35'-45' περίπου.
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το ποτό και περιχύνετε τη γιαουρτόπιτα αφού ψηθεί και πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να διαλυθούν οι κόκκοι και να αφρατέψει. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μέρη. Για το άσπρο γλάσο, προσθέτετε στο μισό μέρος το γάλα και τη βανίλια. Για το γλάσο πορτοκαλιού, προσθέτετε στο άλλο μισό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φυσικά αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσο.
Την επομένη μέρα σκεπάζετε τη γιαουρτόπιτα με το γλάσο της επιλογής σας και τη γαρνίρετε με τα καρύδια.
Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε τη γιαουρτόπιτα χωρίς γλάσο, πασπαλισμένη με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.