Συνταγές για γλυκά

γιαουρτόπιτα Χριστουγεννιάτικη

Συνταγή γιαουρτόπιτα Χριστουγεννιάτικη

γιαουρτόπιτα Χριστουγεννιάτικη

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Ξέθαψα αυτή τη συνταγή από πολύ παλιά κιτάπια και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας. 

Υλικά

Διαδικασία

για τη βάση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε σιγά-σιγά. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάτε τα ασπράδια μόνα τους σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα.

Περνάτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο32 και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35'-45' περίπου.

για το σιρόπι:

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το ποτό και περιχύνετε τη γιαουρτόπιτα αφού ψηθεί και πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

για το γλάσο βουτύρου: (προαιρετικά)

Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να διαλυθούν οι κόκκοι και να αφρατέψει. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μέρη. Για το άσπρο γλάσο, προσθέτετε στο μισό μέρος το γάλα και τη βανίλια. Για το γλάσο πορτοκαλιού, προσθέτετε στο άλλο μισό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φυσικά αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσο.

για τη συναρμολόγηση:

Την επομένη μέρα σκεπάζετε τη γιαουρτόπιτα με το γλάσο της επιλογής σας και τη γαρνίρετε με τα καρύδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε τη γιαουρτόπιτα χωρίς γλάσο, πασπαλισμένη με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές

Τσουρέκι Πολίτικο

γάλα, αβγά, μαστίχα, αμύγδαλα

Τσουρέκι Πολίτικο

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

αβγά, πορτοκάλι, μαρμελάδα, σταφίδες, αμύγδαλα, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

κράνμπερις, αλκοόλ, γάλα, φρούτα, αβγά, λεμόνι, πορτοκάλι, κουκουνάρι, αμύγδαλα

Κέικ για... βασιλιάδες (Bolo Rei)

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

αλκοόλ, σταφίδες, αβγά, μαρμελάδα, γλασαρισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με ουίσκι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του. 

Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, αλκοόλ, αβγά, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος, κάρδαμο, πορτοκάλι

Εορταστικό κέικ με μπαχάρια, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα

Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω. 

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Μελομακάρονα μελωμένα!

ελαιόλαδο, γαρίφαλο, αλκοόλ, πορτοκάλι, μέλι, καρύδια

Μελομακάρονα μελωμένα!

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
κουραμπιέδες-μπουκίτσες

αμύγδαλα, αβγά, αλκοόλ

κουραμπιέδες-μπουκίτσες

Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό! 
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.