Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Το "Gugelhupf" είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό κέικ σε στρογγυλό σχήμα (σφαίρας) που παίρνει ύψος κατά το ψήσιμο. Το ετοιμάζουμε σε στενή αλλά βαθιά, στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε το γάλα και προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη έως ότου γίνει χλιαρό.
Διαλύετε τη μαγιά μπύρας με το χλιαρό νερό ή με το γάλα. Προσθέτετε το μισό αλεύρι στην κατσαρόλα, καθώς και τα αβγά χτυπημένα. Χτυπάτε καλά το χυλό και προσθέτετε από το υπόλοιπο αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή. Προσθέτε το ξύσμα λεμονιού και τέλος τις σταφίδες.
Αλείφετε μια βαθιά (όρθια) φόρμα με βούτυρο και ρίχνετε στον πυθμένα τα αμύγδαλα ολόκληρα. Αδειάζετε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος έως ότου διαπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45'-60'.
Σερβίρετε το κέικ μπύρας πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;