Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Φοίβη
Αυτό που κάνω εγώ για να γράψω πάνω στη βασιλόπιτα τη νέα χρονιά είναι: Πρώτα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη την επιφάνεια της κρύας βασιλόπιτας (γιατί αν είναι ζεστή θα απορροφήσει την άχνη) και μετά με ένα πινελάκι (μαλακό κατά προτίμηση) καθαρίζω και σχηματίζω τα νούμερα. Καλή μας χρονιά!
~
Οι δόσεις που επέλεξα να χρησιμοποιήσω είναι οι μισές από αυτές που έδωσαν οι δύο επαγγελματίες σεφ. Έτσι μου προέκυψε μια μικρή και σχετικά "κοντή" βασιλόπιτα, ό,τι πρέπει για ένα ζευγάρι. Αν εσείς θέλετε να φτιάξετε τη βασιλόπιτά σας για μεγάλη οικογένεια, διπλασιάστε τις δόσεις. Είναι εύκολο.
Σε ένα μπολ ανακατεύω πρόχειρα την άχνη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν. Προσθέτω λίγα-λίγα τα ασπράδια κι ανακατεύω ζωηρά με σύρμα ή με μιξεράκι χειρός. Το μείγμα θα είναι πολύ θαμπό και χυλώδες. Στο μπλέντερ αλέθω τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε σκόνη και τα προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας με σύρμα ή σπάτουλα. Ρίχνω την κανέλα και το ξύσμα κι ομογενοποιώ.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο. Το αφήνω να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του και το προσθέτω τμηματικά στο μείγμα της βασιλόπιτας, ανακατεύοντας. Αν θέλω, καλύπτω το φλουρί ή το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνω στο μείγμα. Χύνω το έτοιμο μείγμα σε τσέρκι 15εκ..
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30' και φροντίζω να μην ανοίξω καθόλου για το πρώτο μισάωρο το φούρνο μου. Ψήνω για ακόμη 30' στους 160°C.
Πασπαλίζω τη βασιλόπιτά μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή φτιάχνω σχεδιάκια ή γράφω τη νέα χρονιά. Καλή μας χρονιά!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.