Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Φοίβη
Αγγλικό κέικ, ωδή στη μελάσα με γεύση-έκπληξη από τα μήλα και κάπου εκεί στο τέλος, το τζίντζερ να σε καίει λιγουλάκι. Βαρύ γλυκό, συμπαγές, συγκεκριμένο με ζεστή, βαθιά γεύση που συνοδεύεται απόλυτα με -τι άλλο;- τσάι.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω την κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Στον κάδο του μίξερ ενώνω τη μελάσα με τη ζάχαρη, τα αβγά και το λάδι κι ενσωματώνω πολύ καλά. Προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα. Περνάω από τον ψιλό τρίφτη το φρέσκο τζίντζερ ή, αν χρησιμοποιήσω σκόνη, ρίχνω κατά βούληση δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα. Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρά κυβάκια. Ρίχνω στο μείγμα μου το τζίντζερ και τα μήλα κι ανακατεύω να πάνε παντού.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και τη γεμίζω με το μείγμα μου. Λειαίνω με μια σπάτουλα την επιφάνεια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 1 ώρα περίπου. Αν διαπιστώσω ότι το κέικ μου αρπάζει πολύ γρήγορα, το καλύπτω στην κορυφή με αλουμινόχαρτο.
Αφού ψηθεί το κέικ μου, το αφήνω για 5' να κρυώσει λίγο και κατόπιν το ξεφορμάρω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με το μέλι, να αφρατέψουν. Στρώνω το μείγμα πάνω από το κέικ. Παίρνω τα αμύγδαλα (όχι ωμά) όπως είναι ολόκληρα και τα χοντροκόβω με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζω την επιφάνεια.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;