Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες , Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Ο λόγος που αυτό το ρολό ονομάζεται "Αρκτικό" είναι επειδή είναι παγωμένο, μια και η γέμισή του αποτελείται από παγωτό βανίλια!
~
Αν θέλω, μπορώ να διακοσμήσω το ρολό μου με βρώσιμα λουλούδια ή να αναμείξω φρέσκα σμέουρα μαζί με χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη!
Πριν ξεκινήσω, βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνω στο ψυγείο να αρχίσει να μαλακώνει σιγά-σιγά. Παίρνω ένα φύλλο σιλπάτ 26x36 ή ένα δισκάκι και το βουτυρώνω (πάτος + τοιχώματα). Το ντύνω με λαδόχαρτο και κατόπιν βουτυρώνω και τη λαδόκολλα!
Ξεκινάω φτιάχνοντας μια κομπόστα φράουλας: Σε μέτρια φωτιά και σε κατσαρόλα ζεσταίνω τις φράουλες, κομμένες στη μέση μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνω για 10', μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες μου. Αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
Στον κάδο του μίξερ σπάω τα αβγά και τα χτυπάω μαζί με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να διπλασιάσουν οπωσδήποτε τον όγκο τους. Κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Παίρνω τη μισή ποσότητα από το μείγμα και τη στρώνω στο έτοιμο ταψάκι σε λωρίδες, αφήνοντας κενά ανάμεσα σε κάθε λωρίδα που σχηματίζω. Ουσιαστικά δηλαδή φτιάχνω ένα όρθιο κομμάτι, αφήνω λίγο κενό και παρακάτω αφήνω την επόμενη λωρίδα κτλ.. Στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτω το κακάο κι αναδεύω. Προσθέτω στα κενά που σχημάτισα προηγουμένως τη σοκολατένια δόση, φροντίζοντας να μη μείνει τώρα κάποιο κενό. Με ένα πιρούνι σχηματίζω πλακέ κύματα, όπως κάνω στο κέικ μαρμπρέ.
Ο λόγος που άφησα τα κενά στην πρώτη φάση, του λευκού μείγματος, ήταν για να αποκτήσει το ρολό μου διχρωμία. Αν δυσκολεύομαι, απλώς στρώνω όλη τη δόση, αφού της προσθέσω το κακάο, ως έχει στο δίσκο μου.
Τοποθετώ το δισκάκι στη μεσαία σχάρα και ψήνω τον κορμό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 12'-15', μέχρι να ψηθεί τελείως και να στεγνώσει ολότελα.
Παίρνω ένα φύλλο λαδόκολλας, το βουτυρώνω και πασπαλίζω μπόλικη ζάχαρη παντού. Βγάζω τον ψημένο κορμό από το φούρνο και τον τοποθετώ (με τη γυμνή πλευρά) πάνω στη ζάχαρη, να καθίσει. Τον πατάω ελαφρά. Αφαιρώ, όσο είναι ζεστό κι εύκαμπτο το κέικ, το λαδόχαρτο πάνω στο οποίο το έψησα. Ρολάρω τώρα την ψημένη ζύμη, σαν σαλαμάκι, προς τα μέσα, με τη βοήθεια του λαδόχαρτου στο οποίο πασπάλισα τη ζάχαρη. Αφήνω μέσα την λαδόκολλα και όπως έχει πάρει το σχήμα του το ρολό, το βάζω στην άκρη να στεγνώσει για 20'.
Τα "δύσκολα" τώρα: Ανοίγω το ρολό, αφαιρώ το λαδόχαρτο και στρώνω με ένα πινέλο ή κουτάλι την κομπόστα της φράουλας που έχει κρυώσει. Φροντίζω να πάει παντού, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύμης. Γεμίζω από πάνω με το παγωτό που έχει μαλακώσει σχετικά, ρίχνοντας γενναίες κουταλιές εδώ κι εκεί, στην επιφάνεια του ανοιγμένου κορμού. Και πάλι, αφού τελειώσω, ρολάρω (χωρίς το λαδόχαρτο) τη ζύμη μου πίσω σε "σαλαμάκι" κι αφού είναι αρκετά σφιχτό το σχήμα, το καλύπτω με λαδόχαρτο και στρίβω τις άκρες, ώστε να συγκρατήσει το σχήμα. Αν κατά το ρολάρισμα μου βγει η γέμιση, την σπρώχνω μέσα.
Όπως είναι το γλυκό μου, το τοποθετώ στην κατάψυξη για 3 ώρες να σφίξει. Όταν θελήσω να το σερβίρω, το αφήνω στον πάγκο της κουζίνας μου για 5'-10', ώστε να μπορώ να το κόψω σε κομμάτια. Αν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω τις άκρες που δεν έχουν γέμιση.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!