Κατηγορία: Διάφορα
από το χρήστη: Φοίβη
Οι καραμελωμένες πιπερόριζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ζύμες, όπως π.χ. σε μπισκότα, αλλά και σε μείγματα παγωτού.
Αφού καθαρίσω την πιπερόριζα, την κόβω σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται. Παίρνω μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνω μέσα το τζίντζερ και προσθέτω τόσο νερό, όσο να το καλύψει τελείως. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά κι αφήνω την πιπερόριζα να σιγοβράσει για 10'. Στραγγίζω το νερό κι επαναλαμβάνω όλη τη διαδικασία του βρασμού από την αρχή, ώστε να μαλακώσει καλά η πιπερόριζα.
Αφού στραγγίσω για δεύτερη φορά το τζίντζερ, στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό (1 λίτρο), την πρέζα αλατιού και τις μαλακωμένες φέτες τζίντζερ. Βράζω όλο το μείγμα μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 106°C.
Αν δεν έχω θερμόμετρο: Παρατηρώ το μείγμα κι όταν η πυκνότητά του θυμίζει αραιωμένο μέλι, είναι έτοιμο.
Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω το μείγμα (μέσα στο υγρά του) να κρυώσει για 1 βράδυ. Αποθηκεύω την πιπερόριζα μαζί με το σιρόπι της σε βαζάκια. Αν θέλω ((δεύτερος τρόπος), μπορώ σε αυτή τη φάση να στραγγίσω το τζίντζερ, να το πασπαλίσω όσο είναι καυτό με μπόλικη ζάχαρη και να το αραδιάσω πάνω σε λαδόχαρτο. Ξανά, αφήνοντάς το για 1 βράδυ να στεγνώσει σχετικά.
Αν αποθηκεύσω τελικά το τζίντζερ με τα υγρά του, το αφήνω στο ψυγείο και διατηρείται για 1 ολόκληρο χρόνο! Αν σκοπεύω από την αρχή να το πασπαλίσω με τη ζάχαρη (δεύτερος τρόπος), προσθέτω στο σημείο που βράζω το τζίντζερ με τη ζάχαρη, το λίτρο νερού και το αλάτι ΣΥΝ 2 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού ή τη γλυκόζη! Σε αυτή την περίπτωση κι αφού ολοκληρώσω τη διαδικασία, αποθηκεύω τα καραμελωμένα τζίντζερ σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!