Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 45'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ

καραμελωμένο τζίντζερ

Κατηγορία: Διάφορα

από το χρήστη: Φοίβη

Οι καραμελωμένες πιπερόριζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ζύμες, όπως π.χ. σε μπισκότα, αλλά και σε μείγματα παγωτού.
Υλικά
Θερμόμετρο ΖαχαροπλαστικήςΘερμόμετροΓλυκόζηΣιρόπι ΚαλαμποκιούΚαραμελωμένο ΤζίντζερΚαραμελωμένη ΠιπερόριζαΤζίντζερΠιπερόριζαΜπαχάριαΜπαχαρικάΚαρύκευμαΚαρυκεύματα

Αφού καθαρίσω την πιπερόριζα, την κόβω σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται. Παίρνω μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνω μέσα το τζίντζερ και προσθέτω τόσο νερό, όσο να το καλύψει τελείως. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά κι αφήνω την πιπερόριζα να σιγοβράσει για 10'. Στραγγίζω το νερό κι επαναλαμβάνω όλη τη διαδικασία του βρασμού από την αρχή, ώστε να μαλακώσει καλά η πιπερόριζα.

Αφού στραγγίσω για δεύτερη φορά το τζίντζερ, στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό (1 λίτρο), την πρέζα αλατιού και τις μαλακωμένες φέτες τζίντζερ. Βράζω όλο το μείγμα μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 106°C.

Αν δεν έχω θερμόμετρο: Παρατηρώ το μείγμα κι όταν η πυκνότητά του θυμίζει αραιωμένο μέλι, είναι έτοιμο. 

Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω το μείγμα (μέσα στο υγρά του) να κρυώσει για 1 βράδυ. Αποθηκεύω την πιπερόριζα μαζί με το σιρόπι της σε βαζάκια. Αν θέλω ((δεύτερος τρόπος), μπορώ σε αυτή τη φάση να στραγγίσω το τζίντζερ, να το πασπαλίσω όσο είναι καυτό με μπόλικη ζάχαρη και να το αραδιάσω πάνω σε λαδόχαρτο. Ξανά, αφήνοντάς το για 1 βράδυ να στεγνώσει σχετικά.

Αν αποθηκεύσω τελικά το τζίντζερ με τα υγρά του, το αφήνω στο ψυγείο και διατηρείται για 1 ολόκληρο χρόνο! Αν σκοπεύω από την αρχή να το πασπαλίσω με τη ζάχαρη (δεύτερος τρόπος), προσθέτω στο σημείο που βράζω το τζίντζερ με τη ζάχαρη, το λίτρο νερού και το αλάτι ΣΥΝ 2 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού ή τη γλυκόζη! Σε αυτή την περίπτωση κι αφού ολοκληρώσω τη διαδικασία, αποθηκεύω τα καραμελωμένα τζίντζερ σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετούς μήνες!

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές